Elektrik ve elektroliz konularında çalışma yapraklarının geliştirilmesi
Development of worksheets on electric and electrolysis contents
  1. Tez No: 139167
  2. Yazar: NACİ SEYMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Öğretimi, Bütünleştirici Öğrenme Kuramı, Elektrik ve Elektroliz Çalışma Yaprakları VI, Physics Teaching, Constructivist Learning Theory, Electric and Electrolysis Worksheets. vn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Laboratuar ortamlarında gerekli materyallerin kullanılması ile öğrencilerin daha kalıcı öğrenme gerçekleşebileceği savunulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, iletkenlik ve elektroliz konularında Lise 1. Sınıf öğrencilerinin anlama düzeylerini tespit etmek ve bu eksikliklerin giderilmesine katkı sağlamak için çalışma yaprakları geliştirip uygulamak ve bunların uygulama sonuçlarını değerlendirmektir. Çalışma yapraklarının planlanmasında, Trabzon merkezdeki bir Anadolu Lisesinde çalışan 3 bir düz liseden 2 fizik öğretmeninin görüşlerinden yararlanılmıştır. Bu örneklemle yürütülen mülakatlardan elde edilen bulgular ve literatürde ilgili yapılan araştırmaların taranması sonucunda bütünleştirici öğrenme kuramına uygun iletkenlik ve elektroliz konularında 5 adet çalışma yaprağı tasarlanmıştır. Taslak çalışma yapraklarının pilot çalışması, bir düz lisede 5 lise 2. sınıf öğrencisi ile yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre tasarlanan çalışma yapraklarında gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Araştırmada kullanılan testin geçerlilik ve güvenilirliğini artırmak amacıyla bir pilot çalışma yapılmıştır. Bu esnada önceden geliştirilmiş olan çoktan seçmeli test, esas çalışmanın yürütüldüğü sınıfların haricindeki diğer lise 2 sınıflarından seçilen 34 öğrenciye uygulanmıştır. Geliştirilen test çalışma yaprakları uygulanmadan önce ön test olarak uygulanmıştır. Bu çalışma 2003 yılında Trabzon'daki bir Anadolu Lisesinde 17 kişilik 2 sınıfta 4 hafta boyunca, 2 deney 2 kontrol gurubu ile grup çalışma yöntemi kullanılarak uygulanmıştır. Çalışma yaprakları, geliştirilen yöntem materyal uyguladıktan sonra test tekrar uygulanmış deney ve kontrol grubu sınıflarının testlerdeki başarıları karşılaştırılmış. Deney grubunun daha başarılı olduğu istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamış. Uygulamada kısa notlar tutulmuş ve deney gözlem çizelgesi doldurulmuştur. Çalışma yapraklarının amaçlanan şekilde uygulandığında öğrencileri diğer yöntemlere göre daha aktif hale getirdiği, kavramları zihinlerinde daha kolay canlandırabildikleri ve bilimsel süreç becerilerinden deney kurma, verileri kaydetme, yorumlama ve rapor hazırlama davranışları kazandırdıkları sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, yapılan önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY It has been argued that if laboratories are used actively in teaching learning process, effective learning could occur. The purpose of this study is; to determine the grade 9 students 'understanding levels, to develop, implement and evaluate the work sheets about the subjects of electrolysis and electricity. In the process of preparing worksheets, 5 teachers opinions, 3 of them from one Anatolian high school and 2 of them from a ordinary high school, were taken into consideration. These interview data and related literatures make contribution in preparing five worksheets, based on constructive approaches and including electrolysis and electricity subjects. A Pilot study consists of 5 students from 2 high schools was carried out. Some necessary changes were done in parallel to the results of this pilot study. A pilot study was also done, in order to improve the validity and reliabilities of the test used in this study. This test was applied to another 34 students at two high schools. This test then was used as a post-test before using the worksheets. The main study was implemented with 2 classes each one including 17 students, during 4 week periods, at the Anatolian high school in Trabzon in 2002-2003 academic year. During this period, two groups, experimental and control groups, were selected and the developed materials were applied on the experimental groups, and traditional teaching approaches were used on the control groups. At the end, to determine the achievement differences between the control group and experimental group, the test was applied. It was found that there were significant differences in favor of experimental group. Also, some notes were taken during the study, as well as some observations were done. It was concluded that if the worksheets were used as intended, students become more active in comparison with the approaches, they are able to make more imagination of the concepts and they gain more behaviors such as establish experiments, coding and evaluating data, and preparing reports. It was recommended that these worksheets should be disseminated to and implemented with other schools.