Üniversite kampüsü için etkileşimli model önerisi
Interactive model proposal for a university campus
  1. Tez No: 139172
  2. Yazar: BERNA GÜÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN KARADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Sanal Mimarlık, Sanal Gerçeklik, Modelleme, Internet, Simülasyon. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Bu çalışma üniversite kampusu için interaktif model çalışmasıdır. Örnek kampus olarak da Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Merkez Kampusu seçilmiştir. Modeller; Kanuni Merkez Kampusu model ve mimarlık bölümü detaylı modelinden oluşmaktadır. Bu model kampusun interaktif etkileşimli olarak sanal ortamda oluşturulan modelidir. Model; ses, video, fotoğraf, yazılı bilgi gibi bileşenlere verilen link bağlantılarıyla zenginleştirilmiştir. Modeller AutoCAD ortamında oluşturulup Mimarlık Bölümü kat modelleri VRML (Virtual Reality Modelling Language) diline dönüştürülüp ses, video, fotoğraf, yazı ve çeşitli animasyon teknikleriyle internette kullanıma açılmıştır. Kanuni Merkez Kampusu modelinden elde edilen animasyonlar da web sayfasına uygun biçimde yerleştirilmiştir. Bu çalışmanın internetteki adresi www.riscOl.ktu.edu.tr/~berna,dir. Bu çalışma mevcut binaların ihtiyaçlara göre programlanmasında, yeni kütle tasarımında, bilgilendirme ve tanıtım çalışmalarına ve binaların bakım-onarımında altlık oluşturacak çalışmadır. Modeller bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra bilgiye erişim ve modellerin kullanılması geleneksel sistemlere göre çok daha kolaydır. Kampus modele eklenecek sanal seminer, toplantı, konferans salonları ve dersliklerin oluşturulması, ileriki çalışmalarda bu çalışmanın tamamlayıcısı olacaktır. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, sınırları yöntemi, kaynakların taranması ve konuyla ilgili literatür bilgileri yer almaktadır, ikinci bölümde ise ilk bölümde belirlenen yöntem doğrultusunda yapılan çalışmalar mevcut bilginin düzenlenmesi, bilgisayar ortamına aktarılması, arayüzün hazırlanması ve modellerin tanıtılmasıdır. Üçüncü bölüm modelin değerlendirilmesi ve geleneksel sistemlerle kıyaslanmasıdır. Dördüncü bölümde çalışmada eğitim, tasarım, uygulama, koruma, tanıtım açısından varılan sonuçlar ele alınmıştır. Beşinci bölümde ise bu çalışmaya ileride hangi yönde devam edilebilir sanal ortamların ve sanal gerçeklik sistemlerinin kullanımını artırmak için neler yapılmalıdır gibi konulara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Interactive Model Proposal for a University Campus This study is a proposal of an interactive three dimensional model for a university campus. Karadeniz Technical University campus is selected as a case study. The models comprise of campus and a detailed architecture department building models. These models are created and distributed in virtual environment by utilizing the internet. The models are attached with video, photographs, sound, etc. These models are created in AutoCAD. Sound, video, photo and animation techniques added model that are transformed VRML. The url address is www.risc01.ktu.edu.tr /~berna. The study will help to facilities management for campus buildings, new building designs, information and promotion, and repairment of buildings in many ways. Once building are transformed into the electronic environment as 3 dimensional objects, third persons can reach and manipulate these information very fast and easily comparing to traditional methods. Such further studies as virtual seminar, meeting, lecture room and virtual design studio would complete this study. This thesis consists of six chapters. First chapter includes purpose, scope and method of the study, literature review, short definitions of terminology. The second chapter is the application of the method and there are classification of existing documents creation of simulation models interface, introduction of the models. The third chapter includes of evaluation of the simulation model and comparison of with traditional systems. The fourth chapter includes evaluation and the results of this study from education, design, practice, preservation, promotional point of view. At the fifth chapter, there are some proposals and comments for further researchers. Key Words : Computer Aided Architectural Design, Architecture, Virtual Architecture, Virtual Design, Virtual Reality, Modelling Simulation. vn