Pittosporum tobira 'Nana' ve Euonymus japonica 'Aureo-pictus' bitkilerinin toprak tuzluluğuna dayanıklılıklarının sera koşullarında karşılaştırılması üzerine bir araştırma
A Study on the comparison of soil salinity tolerance of Pittosporum tobira 'Nana' and Euonymus japonica 'Aureo-pictus'
  1. Tez No: 139173
  2. Yazar: GÜLSÜM ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Euonymus japonica 'Aureopictus, Pittosporum tobira 'Nana, Tuz stresi, Toprak Tuzluluğu VI, Euonymus japonica 'Aureo-pictus, Pittosporum tobira 'Nana, Salt Stress, Soil Salinity. VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkilerin estetik kullanımları yanında fonksiyonel kullanımları da önemlidir. Tür seçimi sırasında bitkilerin ekolojik istekleri, kullanım amaçlan ve alanın koşullan gibi özellikler öncelikle düşünülmelidir. Bu çalışmada, Pittosporum tobira 'Nana' ve Euonymus japonica 'Aureopictus' bitkilerinin tuzluluğa karşı dayanıklılıkları sera ortamında karşılaştınlmıştır. Çalışma boyunca, her iki türe ait bitkilerin belirli oranlarda tuz seviyelerine maruz bırakılmalan sonucu (0, 150, 300, 400 mM) bitkilerin tuz stresine karşı tepkileri gözlemlenmiş ve belirlenen parametrelere göre bitkilerin dayanıklılığına karar verilmiştir. Çalışma sonunda bitkilerin, gruplara göre kök, gövde ve yaprak yaş ve kuru ağırlıklan, kök boğazı, sürgün uzunluklan, yaprak, kök ve gövdenin su tutma kapasitesi, bitkilerin, toksik etkiye sahip Na+ ve Cl“ iyonlarını bitki bölümlerinde depo etme oranlan karşılaştınlarak, sonuçlar grafiksel ve istatistiksel olarak ifade edilmiştir. Sonuç olarak; Pittosporum tobira 'Nana' bitkisinin, Euonymus japonica 'Aureopictus”a göre daha dayanıklı olduğu, her iki türe ait bitkilerin ortama uyum sağlamak için sukkulent bitki özelliği gösterdiği, 400 mM tuz oranında Euonymus japonica 'Aureopictus' bitkilerinin Öldüğü, aynı oranda Pittosporum tobira 'Nana' bitkilerinin tomurcuk oluşturduğu ancak sürgün oluşturamadığı gözlemlenmiştir. Bu sonuca göre; özellikle toprak tuzluluğunun etkili olduğu alanlarda Pittosporum tobira 'Nana' bitkisinin kullanımının daha uygun olabileceğine karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Study on the Comparison of Soil Salinity Tolerance of PUtosporum tobira 'Nana' and Euonymus japonica 'Aureo-pictus' Functional usage of plants is important as well as their aesthetics in the landscape architecture. Ecological requirements of plants, purpose of their usage, and qualifications of the site are key factors to choose the appropriate species. In this study the salinity tolerance of Pittosporum tobira 'Nana' to Euonymus japonica 'Aureo-pictus' was compared in a greenhouse. Both species were exposed to certain amounts of salinity (0, 150, 300, 400 mM) throughout the study. Also, responses of the plants to the salinity stress were observed and tolerances of the species to the salinity were measured regarding the some variables. At the end of the study, species were compared with regard to the fresh and dried weight of the root, stem and leaves, the length of the shoots, root collar diameter, water keeping capacity of the leaves, root and stem, storing ratios of the plants the Na+ and CI" ions which have toxic effects. Results were given in graphics and statistically. In conclusion, Pittosporum tobira 'Nana' has more tolerance to the salinity than Euonymus japonica 'Aureo-pictus'. Both species exhibits the attributes of succulent plants to some degree to survive in salty environment. Euonymus japonica 'Aureo-pictus' plants were dead at the 400 mM salinity while the Pittosporum tobira 'Nana' plants could survive but couldn't shoot. This study revealed that using of the Pittosporum tobira 'Nana' plants is very reasonable especially where the soil salinity is issue.