GSM sistemlerinde genel paket anahtarlamalı servislerin kullanımı ve gelişimi
Applications and developments of general packet switching services in the GSM
- Tez No: 139176
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: GPRS, EDGE, PDP Bağlamı, GPRS Tünel Protokolü, GSM Modem VI, GPRS, EDGE, PDP Context, GPRS Tunneling Protocol, GSM Modem VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmada, GSM mobil iletişim sistemlerine yüksek hızlı radyo erişim yetenekleri kazandıracak ve üçüncü nesil sistemlere geçişte önemli bir adım olan GPRS ve EDGE teknolojileri incelenmiştir. GPRS sisteminin ağ mimarisi ve protokol yapısı detaylı olarak incelenmiştir. EDGE, GPRS sistemi ile aynı protokol yapısını ve mevcut frekans aralığında yeni modülasyon ve kodlama tekniğini kullanarak radyo ara yüzünü güçlendirir ve 384 kbps hıza kadar veri haberleşmesi sunar. Tez çalışması sırasında, Internet Protokol yapısını temel alan GPRS sistemi kullanılarak cep telefonu vasıtasıyla Internet erişimi sağlanmıştır. Ayrıca GSM devre anahtarlamah konuşma kanalı kullanılarak, cep telefonumuzun GSM modem konfigürasyonunun yapılmasıyla iki bilgisayar arasında veri transferi gerçekleştirilmiştir. GSM modem özelliğiyle veri, kablosuz bir ortamdan istenilen bir bilgisayara aktarılmıştır. Bu iki uygulamadaki bağlantı hızları ve ortam esnekliği karşılaştırılmıştır. Her iki uygulamanın etkin özelliğinin buluşma noktası, şüphesiz ki her aboneye bir İP adresinin atanmasıdır. Ses ve data çağrılarının İP protokolüyle yapılması, aboneye esnek bir uygulama ortamı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Applications and Developments of General Packet Switching Services in The GSM In this study, GPRS and EDGE technologies, important steps in transition to third generation systems giving fast speed radio access to the GSM mobile communication systems, which examined. The network architecture and protocol structure are analyzed in the detail. EDGE is a technology that using the same protocol with GPRS and new modulation and coding techniques in existing frequency interval, strengths the radio interface, enabling a data communication up to 384 kbps. In this study, Internet access via mobile phone is enabled using GPRS system which itself is based on internet protocol structure. In addition, using GSM circuit switched voice channel and configuring our mobile's GSM modem, data transfer between two computers has been realized. Data were transferred from a wireless environment to any desired computer using GSM modem feature. Data rates and environment flexibility were compared in these applications. The common feature of both applications is to assign an IP address for every subscriber. The conclusion reached from the study was the fact that voice and data calls using IP protocol will present a flexible application environment to the subscriber.