Koruma-yaşatma öncelikli yerleşmeler, mekanlar; Doğu Karadeniz bölgesi balıkçı köyleri
The Space-settlements with preservation-priority; Eastern Black Sea region fishing village
- Tez No: 139177
- Danışmanlar: PROF. DR. SONAY ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Koruma- Yaşatma, Yer, Doğa, Kıyı, Balıkçı Köyleri, Preservation-Priority, Place, Nature, Coast, Fishing Village. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada; doğanın, doğa etkin mimari ve yerleşmelerin korunmaları ve sürekliliklerinin sağlanması konusu incelenerek, ölçütler değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Doğa, toplum, mimari-yerleşme kalitelerinin çok anlamlı şekilde buluştuğu örnekler yöre, bölge, ülke ve yaşayanları için“yer”değerini getirmekte; önemli kimlik kalitelerini sunmaktadırlar. Bu özgün konumlar farklılaşan bölge, topografya, bitki örtüsü, iklim gibi çevresel verilerle birlikte özel kimlik değerini getirmektedirler. Bu konumlar özgün bir yaşam atmosferi ile buluştuğunda koruma-yaşatma öncelikli mekanlar-yerleşmeler değer kazanmaktadırlar. Çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi kıyı mimari örneklerinin doğa ile ilişkisi, birlikteliği ve oluşturduğu özgün konumlar;“yer”yaratma, özel-lokal kimlik kalitelerini sergileme ve koruma-yaşatma kaliteleri öncelikleri kapsamında incelenmiştir. Çalışma genel bilgiler, mevcut literatürün incelenmesi-alan çalışması, sonuçlar ve öneriler olmak üzere üç bölümde ele alınmıştır. İlk bölümde; çalışma üzerinde etkili olan kavramlara, yaklaşımlara genel olarak değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; alan çalışması ve alan çalışması ile birlikte belirlenen yerleşmelerden elde edilen verilerin bir araya getirilmiş ve analiz ve değerlendirilmeler yapılmıştır. Çalışma sonuçlar ve öneriler bölümü ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Space-Settlements With Preservation-Priority: Eastern Black Sea Region Fishing Villages This study will investigate the preservation and maintenance of nature and nature effective settlements and evaluation the criteria is purposed these examples in which nature society and architecture qualities of settlement meet meaningfully provide the people living in the vicinity, region and country with value of 'place', and presents important identity qualities. Tehese genuine locations form the special identity value together with such enviromental data as changing region, topography, flora, and climate. When tehese locations meet with a genuine living atmosphere, the space-settlements with preservation- priority become valuable In the study the relationships between coastal-rural architectural examples and nature in the Eastern Blacksea Region, their coexistance, and the genuine locations that they create dicussed in the scope of creating 'places' exhibiting special-local identity qualities and of the qualities of preservation-maintenance. The study is formed in there chapters; general information, current literature examination-field study, results and suggestions. In the first chapter the concepts and aproaches effective on the study generality mentioned hi the second chapter of the study data gained from the field study and from settlements determined in the field study, gathered and analysis and evaluation is done. The study completed with the chapter involves results and suggestions.