Avrupa'daki eğlence parklarında mekanların biçimlenişi ve sirkülasyon ilişkileri üzerine bir araştırma
A research on the formation of spaces and circulation systems of the theme parks at Europe
- Tez No: 139175
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZBİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Eğlence, Eğlence Parkları, Mekan, Giriş, Sirkülasyon, Leisure Time, Entertainment, Amusement Parks, Space, Entry, Circulation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Avrupa' daki eğlence parkları üzerinde detaylı bir araştırma yaparak, park içerisinde farklı özellikler içeren mekanların biçimlenişi ve sirkülasyon sistemlerinin incelenmesidir. Çalışmanın kuramsal kısmım oluşturan birinci bölümde, serbest zaman ve eğlence kavramı ile eğlence parklarının planlama kriterleri üzerinde etkili olan faktörler araştırılmıştır. Eğlence parklarının kuruluş amacı ve içerikleri hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Uygulama bölümünde, eğlence parklanndaki mekanların biçimlenişi ve bu biçimlenişin parkların kullanımına etkileri irdelenmiş, analiz tabloları hazırlanmıştır. Ayrıca parkların sirkülasyon sistemlerinin mekanlarla ilişkisi ve kurgusu da analiz edilmiştir. Yapılan analiz çalışmasına göre de elde dilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda mekanların biçimlenişi ve sirkülasyon sisteminin planlanması konusunda tasarımda etkili olabilecek öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Research On The Formation Of Spaces and The Circulation System Of The Theme Parks At Europe The goal of this study is to analyse the forms of spaces having different characteristics and the circulation system between them with the datas obtained from a detailed document study on theme parks at Europe. At the theorotical part, phase I the concepts of leisure time and entertainment were described and the factors having an important role in designing theme parks were investigated. In addition to these, a detailed information on the goals of theme parks and the activities that they involve were given. In the experimental part, the forms of the spaces in theme parks and the influences of these forms on the usage, of that place were examined and analysis tables were done. In addition, analyzes of the relationships between circulation systems and the places of the theme parks were also done. With evaluating the datas obtained from these analyzes some suggestions which can be effective at forming spaces and planning circulation systems in the theme parks were brought in.