Çocuk oyun alanlarında kullanıcıların bitki tercihlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma: Trabzon kenti örneği
A Study on determining the plant preferences of users in children playgrounds: An example of Trabzon city
- Tez No: 139178
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA VAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Oyun Alanı, Bitki Tercihi, Trabzon VI, Child, Playground, Plant Preferences, Trabzon VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Çocuk oyun alanları, bir beton yığını halini almış kentlerimizde çocukların dış mekanda rahatlayıp, oyun ihtiyaçlarım karşılayabilecekleri, aynı zamanda da bir şeyler öğrenerek gelişimlerine katkıda bulunabilecekleri önemli alanlardır. Yapılan araştırmalar göz önünde tutulduğunda doğal öğelerin bulunduğu çevrenin çocukların gelişimleri üzerinde olumlu katkıları olduğu görülmektedir. Dolayısıyla çocuk oyun alam planlamasında alanın sert zemin karakterinin tasarlanması kadar doğal öğelerin yer aldığı, bitkisel tasarımın yapılacağı alanların planlanması da son derece önemlidir.“Çocuk oyun alanlarının asıl kullanıcıları çocuklar olduğundan, çocukların bitki konusunda ne istediklerini anlamak ve soruna çözüm getirebilmek için onların bakış açısıyla değerlendirme yapmak gerekir”fikri, araştırmanın ana hipotezi olarak varsayılmıştır. Buna göre yapılan araştırmanın amacı; çocuklar gözüyle, oyun alanlarında yer alan bitkilerin görsel-işlevsel etkilerini araştırmak olup, bitkilerin özellikle renk, doku, form açısından ne tür özelliklerinin tercih edildiğinin belirlenmesidir. Ayrıca, çocuklarla birlikte gelen ebeveynlerin mevcut bitkilere ilişkin görüşleri de belirlenmiştir. Araştırmanın uygulama çalışması, Trabzon'da iki çocuk oyun alamnda-Doğa Anneler Derneği Parkı, Dede Korkut Parkı- yapılmıştır. Öncelikle her iki parkta 50 olmak üzere toplam 100 çocuk üzerinde tekil gözlem yapılmış, daha sonra yine toplam 100 çocukla görüşme yapılarak demografik özellikleri, park kullanımına ilişkin görüşleri ve gösterilen bitki gruplarına ait tercihleri belirlenmiştir. Yine her bir alanda 25 olmak üzere toplam 50 ebeveyne anket yapılarak, ebeveynlerin demografik özellikleri, park kullanımına ve mevcuttaki bitkilere ait görüşleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A Study on the Determining the Plant Preferences of Users in Children Playgrounds: An Example of Trabzon City Play grounds for children are the most important areas which are both needed for game and contributed to develop and learn something in urban habitats appeared as concrete mass. Considering conducted studies in this issue, the environments including natural elements assist in children developing positively. In order to plan play grounds, designing planting areas are as important as those of characterizing hardscape.“As children are the main users for play grounds, it should be needed for evaluating point of children's views to understand how about plants desire and to solve a problem.”This opinion was a hypothesis of this research. Thus, this study aims to investigate the visual-functional influences of plants used in play grounds, and to determine the preferences of children about the plant attributes, i.e. colour, texture or form. In addition, the opinions of the parents on the existing plants used in the grounds were revealed. In application, two parks in Trabzon, Doğa Anneler Derneği and Dede Korkut Parks, were dealt with. Firstly, a total of 100 children for both parks were observed. Then, the preferences of them were evaluated in relation to demographic features, park usings and plants showed. A total of 50 parents (25 for Doğa Anneler Derneği Park and 25 for Dede Korkut Park) were surveyed according to demographic features, park usings and existing plants.