Trabzon kültür mirası veri tabanının bilgisayar ortamında oluşturulması üzerine bir araştırma
A Research on developing a database of the cultural heritage of Trabzon at digital environment
- Tez No: 139184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİYET ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Koruma, Saptama-Belgeleme, Envanter, Tescil Süreci, Bilgisayar, Web Sayfası V, Conservation, Determination-Conservation, Inventory, Registration Process, Computer, Web Page. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZET Hızla kentleşen, ekonomik olarak büyümeye çalışan ve küreselleşen dünyamızda kentlerin kimliklerini muhafaza etmeleri için ulusal kültür mirasının bir an önce saptanarak ülkelerin kültür envanterlerine dönüştürülmesi toplumsal sorumluluk olarak ön plana çıkmaktadır. Bu yaklaşım tarihi çevrelerin korunması ve geliştirilmesinde sağlıklı çözümlere ulaşabilmenin de ön koşuludur. Bu çerçevede, Trabzon kenti kültür envanterini oluşturan ve tarihi değere sahip her türlü mimari ürünün saptanması, belgelenmesi ve bu envanterin bilgisayar ortamında bir veritabanına dönüştürülerek paylaşılmasını amaçlayan çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çalışmanın amacı ve yöntemi belirtilerek, koruma-belgeleme, ülkemizde ve yurtdışındaki tescil süreçleri hakkında genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde Trabzon Kenti kültür mirasım oluşturan yapıların sayı ve nitelik yönünden envanterleri çıkarılmakta, elde edilen veriler bilgisayar ortamında hazırlanan bir web sayfasıyla sunulmaktadır. Üçüncü bölümde ise elde edilen bulgular ışığında çalışmanın sonuçlan ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Research on Developing a Database of the Cultural Heritage of Trabzon at Digital Enviroment It is of utmost significance to urgently establish the national cultural heritage in order for the cities, which have been economically growing, rapidly urbanised, and globalised, to preserve their own identities. The conversion of such heritage into national inventory of cultural assets emerges as a social responsibility. This approach, constitutes a pre-requisite for being able to reach at sound solutions for preserving and developing the cultural environment. In this context, this study which aims firstly to establish, secondly to document various types of architectural artifacts that constitute cultural heritage in Trabzon due to their historical value and finally to share the established inventory by transforming it into a database in digital enviroment, consists of three chapters. First chapter determines the goal of the method of the study and gives general information about conservation-documentation and also registration process in our&foreign countries. Second chapter offers firstly to give the inventory of the building that constitute cultural heritage in Trabzon by using their numberal abundance and quality secondly to activate this datums on the web page which prepared in digital enviroment. Third chapter offers the results of the research and suggestions based upon the findings.