Makrosiklik grup taşıyan vic-dioksim türevlerinin sentezi ve kompleks formasyonlarının incelenmesi
The Synthesis of new vic-dioxime derivatives containing macrocyclic group and investigation of its complex formations
- Tez No: 139191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ KARSLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Macrocyclic Ligand, vz'c-Dioxime, Heterotrinuclear Complex, Host-Quest Compounds, Chelat Compounds. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Bu çalışmada 4 - [(4 - metilfenil)sülfonil)] - 1,7 - dioksa -4,10-diazasiklododekan (8) ile l,2-Bis(2-iyodoetoksi)-4-nitro benzen (4) 'in reaksiyonunda yeni bir mono nitro türevi olan 4-[(4-metilfenil)sülfonil]- 1 0-[2-(4-nitro-2- {2-[ 1 0-fenilsülfonil)- 1,7-dioksa-4, 1 0-diaza- siklododekan-4-il] etoksi} fenoksi)etil] - 1,7-dioksa-4, 1 0-diazasiklododekan (11) sentezlendi. (11) bileşiğinin hidrazin hidratlı ortamda Pd/C ile indirgenerek amin türevi olan 3,4-Bis(2- { 1 0-[(4-metilfenil)sülfonil] - 1,7-dioksa-4, 1 0-diazasiklododekan-4-il} etoksi)anilin (12) elde edildi. (12) bileşiğinin diklorantiglioksim ile reaksiyonundan H2L (13) bileşiği sentezlendi. H2L bileşiği kullanılarak, Cu2+ kompleksi (14), Ni2+ kompleksi (15) ve Co3+ kompleksi (16) sentezlendi. Bu sentezlenen bileşiklerin yapılan elementel analiz, ^-NMR, 13C- NMR, İR ve kütle spektroskopik verileri kullanılarak aydınlatıldı. Anahtar Kelimler: Makrosiklik Ligand, vz'c-Dioksim, Heterotrinükleer Kompleks, Konak- Konuk Bileşikleri, Şelat Bileşiği.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Synthesis of New v/c-Dioxime Derivatives Containing Macrocyclic Group and Investigation of Its Complex Formations In this work, 4-[(4-methylphenyl)sulfonyl]-10-[2-(4-nitro-2-{2-[10-phenylsulfonyl)- 1,7-dioxa-4, 1 0-diaza-cyclododecane-4-yl] etoxy}phenoxy)ethyl]-l,7-dioxa-4, 1 0-diaza- cyclododecane (11), a new mono nitro derivative, was synthesized by the reaction of 4 - [(4 - methyphenyl)sulfonyl)] - 1,7 - dioxa -4,10-diazacyclododecane (8) with 1,2-Bis(2- iodoetoxy)-4-nitro benzene (4). 3,4-Bis(2-{10-[(4-methylphenyl)sulfony]-l,7-dioxa-4,10- diazacyclododecane-4-yl}etoxy)aniline (12) which is the amine derivative of (11) was synthesized by the reduction of (11) in the presence of Pd/C and hydrazine hydrate. Compound H2L (13) was synthesized by the reaction of (12) with dichloroantiglyoxime. Complexes of Cu2+ (14), Ni2+ (15) and Co3+ (16) was synthesized by using of (13). The structures of new compounds are identified by using elemental analysis, !H and 13C-NMR, IR and MS spectral data.