Bazı ağaç türlerinden elde edilen özütlerin in vitro antioksidan aktiviteleri
In vitro antioxidant activities of extracts prepared from some wood species
  1. Tez No: 139192
  2. Yazar: NİLAY DEVRİM DURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ KOLAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağaç Kabuğu, Antioksidan Aktivite, Lipid Peroksidasyonu, Serbest Radikal, Kızılcam, Pinus brutia Ten, Ceviz, Jungans regia L, Okaliptüs, Eucalyptus globulus, Ormangülü, Rhododentron ponticum L, Ardıç, Juniperus foetidissima, Tree Trunk Bark, Antioxidant Activity, Lipid Peroxidation, Free Radical, Pinus brutia Ten, Jungans regia L, Eucalyptus globulus, Rhododentronponticum L, Juniperus foetidissima
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yapılan bu çalışmada, polifenollerce zengin materyal olan, Türkiye'nin değişik bölgelerinde yetişen, farklı ağaçlardan alman kabuk örneklerinin toplam polifenolik madde miktarları, toplam antioksidan aktiviteleri, radikal temizleyici (scavenging) aktiviteleri ve lipid peroksidasyon inhibisyon kapasiteleri incelendi. Bu amaçla ceviz (Jungans regia L.), kızılcam (Pinus brutia Ten), ormangülü (Rhododentron ponticum L), ardıç (Juniperus foetidisslma), okaliptüs (Eucalyptus globulus) ağaç kabuklarından elde edilen örneklerin etanol, metanol, aseton ve sulu ham özürlerinin antioksidan özellikleri standart antioksiadanlar olan BHT, Troloks ve C vitamini ile karşılaştırmalı olarak incelendi. Dört ayrı çözücü ile yapılan özütlemede en fazla özüt metanolik ve etanolik çözücülerle elde edildi ve en yüksek fenolik madde içeriğine sulu ceviz ve asetonlu orman gülü özütlerinin sahip olduğu bulundu. Her bir metotta aktivitenin konsantrasyonla doğru orantılı olarak arttığı belirlendi. Toplam antioksidan aktivite tayininde kullanılan ince tabaka (TLC) metoduna göre antioksidan aktivite snalamasının ceviz, okaliptüs, ardıç, kızılcam ve ormangülü şeklinde olduğu tespit edildi. Tiyosiyanat metoduna göre ise sıralamanın ardıç, ceviz, okaliptüs, kızılcam ve ormangülü olduğu bulundu. Etanolik özürlerde beş farklı ağaç türünün indirgeme kuvvetinin 2.5 mg/mL'lik konsantrasyonda sırasıyla okaliptüs, kızılcam, ormangülü, ceviz ve ardıç şeklinde olduğu bulundu. Lipid peroksidasyon inhibisyonu tayininde kullanılan metotta ise inhibisyon kuvveti sıralaması kızılcam, ceviz, okaliptüs, ardıç ve ormangülü olarak belirlendi. Sonuç olarak beş farklı ağaç örneği ile farklı metotlara göre yapılan antioksidan aktivite tayinlerinde, her bir özütün kullanılan standartlara göre antioksidan aktivite gösterip pro-oksidan aktiviteye sahip olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY in vitro Antioxidant Activities of Extracts Prepared From Some Wood Species The total polyphenolics, total antioxidant activity, radical scavenging activity and lipid peroxidation inhibitory activity of the trunk bark, rich in polyphenols, of different tree species that are grown in various regions of Türkiye were investigated in the current study. The antioxidant characters of the ethanolic, methanolic, acetone and aqueous crude extracts of the trunk bark of walnut (Jungans regia L.), pine (Pinus brutia Ten.), rhododendron (Rhododentron ponticum L), juniper (Juniperus foetidissima) and eucalyptus {Eucalyptus globulus) were determined using standard antioxidant compounds butylated hydroxytoluene (BHT), trolox and ascorbic acid for comparison. The methanolic and ethanolic extracts yielded higher amount of extract, and aqueous walnut extract and acetone extract of rhododendron contained higher amount of phenolics. The antioxidant activity measured with each method was found to be well correlated to the extract concentration. The antioxidant activity order from highest to lowest measured with TLC plate method was walnut, eucalyptus, juniper, pine and rhododenrdron, while the results of thiocyanate method showed the order of antioxidant capacity as juniper, walnut, eucalyptus, pine and rhododendron. The reducing power (in 2.5 mg/mL ) of the ethanolic extracts was found to be in the order of eucalyptus > pine > rhododendron > walnut = juniper. The lipid peroxidation inhibition tests showed high to low activity order as pine, walnut, eucalyptus, juniper and rhododendron. In conclusion, trunk bark extracts of all five species showed comparable amounts of antioxidant activity with respect to standard antioxidants according to all the antioxidant activity measurement methods employed, and none of the extracts possesed prooxidant character.