Artvin Genya dağı orman yetişme ortamı birimlerinin ayrılması ve haritalanması üzerine araştırmalar (Artvin Orman İşletme Şefliği örneği)
The research on distinguishing and mapping of forest site unity in Artvin-Genya mountain (Artvin Forest Administration Chief Office sample)
  1. Tez No: 139193
  2. Yazar: ALKAN GÜNLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LOKMAN ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Yetişme Ortamı, Ekolojik Toprak Serileri, Fizyolojik Toprak Derinliği, Toprak Derinliği, Toprak Taşhlığı, Faydalı Su Kapasitesi vn, Forest Site Unity, Ecological Soil Series, Water Holding Capacity, Physical Soil Depth, Soil Skeletion vni
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışma, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü Merkez Orman İşletme Şefliği sınırlan içerisinde yer alan Genya dağının orman yetişme ortamı birimlerinin ayrılması ve haritalanması için esas alınacak ölçütlerin neler olduğu araştinlmıştır. Araştırma kapsamında, araziye sistematik örnekleme yöntemine göre aktarılan 112 adet örnek alan noktasında konum, toprak ve iklim etmenleri belirlenmiştir. Arazi ve laboratuvar çalışmaları ile belirlenen etmenlerden yükselti, bakı, eğim, arazi yüzü şekli gibi flzyografik etmenler; fizyolojik toprak derinliği, toprak taşhlığı ve toprakların faydalı su kapasitesi gibi edafik etmenlerin orman yetişme ortamı birimlerinin ayrılmasında en fazla etkili etmenler olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle belirtilen etmenler araştırma alanına ait orman yetişme ortamı birimlerinin ayrımında ayrım ölçütü olarak ele alınmışlardır. Araştırma alam için yapılan iklim analizlerinde su açığı görülmesi nedeniyle orman yetişme ortamları su-hava ekonomisine göre ayrılmışlardır. Sonuç olarak araştırma alanında, 16 adet ekolojik toprak serisi ve yukarıda ayrım ölçütü olarak ele alındığı belirtilen etmenlerin en az bir tanesi bakımından farklılık gösteren 68 adet orman yetişme ortamı biriminin ayrımı yapılmış ve buna ilişkin harita düzenlenmiştir. Yapılan ayrıma göre kuru, tazece, taze, nemli, kurak ve yan kurak olmak üzere araştırma alanının 6 ana orman yetişme ortamından oluştuğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Research on Distinguishing and Mapping of Forest Site Unity in Artvin-Genya Mountain (Artvin Forest Administration Chief Office Sample) This study, investigates the criteria for site classification and mapping for Genya Mountain located in central Manegement District in Artvin State Forest Enterprise. In this study, 112 sample plots were taken systematically to determine physiographic, edaphic and climatic factors. Among the factors gathered in field and laboratuary studies, physical factors such as elevation, aspect, slope and edafic factors such as physiographic soil depth, soil skeletion and water holding capacity of soil were found to be the most effective factors to distinguish forest site group forest site unity. In conclusion, 16 different ecological soil series were determined. Also 68 different forest site unity differentiated regarding at least one of the factors mentioned above and the sites were mapped. According to the water regime of the sample plots, 6 forest site group (dry,moderate fresh, fresh, moist, arid and sub-arid) were distinguished.