Ortaca (Muğla) yöresi kromotitlerinin platin grubu elementler (PGE) açısından incelenmesi
The Investigation of Ortaca (Muğla) chromitites for platinum group elements (PGE)
  1. Tez No: 139197
  2. Yazar: İBRAHİM UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN SADIKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneybatı Türkiye, Ortaca, Harzburjit, Mineral Kimyası, Yitim tipi Peridotitler, Kromitit, Platin Grubu Element (PGE), Laurit. VI, Southwestern Turkey, Ortaca, Harzburgite, Mineral chemistry, Supra- subduction type peridotite, Chromitite, Platinum Group Element (PGE), Laurite. VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Türkiye'nin Batı Akdeniz Bölgesi 'ndeki ofiyolit kompleklerinin bir bölümünü oluşturan Ortaca (Muğla) yöresi ultramafik kayaçları, Türkiye'nin güneyinde Batı Toros Ofiyolit Kuşağı içinde yer almaktadır. Ortaca' mn doğu ve kuzeydoğusunda, Marmaris Peridotiti'ne ait harzburjit ve dunitlerin ana oksit ve iz element değerleri, bu kayaçlarm MgO'ce zengin ve TiOı'ce düşük içerikli olduklarını göstermektedir. Harzburjit ve dunitlerdeki olivinler yüksek Mg değerli olup forsterit (Fo 89.5-91.6 Fa 10.5-8.4) bileşimlidir. Ortopiroksenler, enstatit ve bronzit, bağmısız klinopiroksen kristalleri ise çoklukla diyopsit bileşimli olup, Ti içerikleri düşüktür. Aksesuar kromit kristalleri düşük TİO2 ve kısmen düşük AI2O3 değerleri ile yüksek Fe2+/Fe3+ değerlerine sahiptir. Kayaç ve mineral kimyaları göz önünde bulundurulduğunda, bu kayaçlarm yitim ile ilişkili tüketilmiş ultramafik kayaçlar oldukları düşünülebilir. Ortaca kromititlerine ait kromit kristallerinin Cr# değerleri yüksektir (0.60 - 0.80). Bu özellik, yitim zonu ortamında ve boninitik bir magmadan oluştuklarına işaret etmektedir. Bu kromititlere ait kromit kristalleri içinde 8 um' den küçük laurit [Ru(OsIr)S2], erliçmanit [Os(RuIr)S2] ve Os-Ir alaşımları şeklinde platin grubu mineraller (PGM) gözlenmiştir. 11 adet kromitit örneğinde yapılan analizler düşük PGE konsantrasyonu (63 ppb ilâ 264 ppb arasında) göstermiştir. Ortalama PGE içerikleri ir: 41, Ru: 67, Rh: 8, Pt: 16, Pd: 37 ppb civarındadır. Kromititlerin % Cr203 içerikleri ilâ toplam PGE içerikleri arasmda pozitif ilişki (r = 0.64) gözlenmiştir. Marmaris Peridotiti'ne ait Ortaca kromititlerinin hemen hemen hepsi, kondrite göre değerlendirilmiş PGE diyagramlarında, Ir'dan Pd'a genel bir negatif yönseme sunarlar (Ortalama Pd/Ir = 0.78). Sadece 1 kromitit örneği, kondrite göre değerlendirilmiş PGE diyagramında diğerlerine göre Ir'dan Pd'a daha düze yakın bir yönseme sunmaktadır (Pd/Ir = 5.00) ve kısmen farklılaşmış bir magmadan kristallendiğine işaret etmektedir. Bütün bu özellikler, bu kromititleri oluşturan manto kaynağının çeşitli kerelerce tüketilmiş olduğunu ve kristallenme süresince sülfürce doygunluğunun olmadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation of Ortaca (Mugla) Chromitites for Platinum Group Elements (PGE) Ortaca area ultramafic rocks, which are part of the ophiolitic complexes at the west Mediterranean region of Turkey, is located in the western Toride Ophiolitic Belt in the southern Turkey. Major oxide and trace element values of harzburgite and dunite belonging to the Marmaris Peridotite at the east - northeast of Ortaca (Mugla), show that these rocks rich in MgO and poor in TİO2. Olivines in the harzburgite and dunite have high-Mg content and forsterite in composition (Fo 89.5-91.6 Fa 10.5-8.4)- Orthopyroxenes are enstatite and bronzite while independent clinopyroxenes are mostly diopside in composition and they have low in TİO2 content. Accessory chromite crystals have low in TİO2, partially low in AI2O3 and high for Fe /Fe ratio. Considering the rock and mineral chemistry, these rocks should be depleted ultramafic rocks related with the supra- subduction setting. Chromite crystals of Ortaca chromitite have high for Cr# (0.60-0.80). This feature of the chromite crystals indicate that chromites crystallized from boninitic magma in supra- subduction setting. Size of less than 8 urn platinum group minerals (PGM) laurite [Ru(OsIr)S2], erlichmanite [Os(RuIr)S2] and Os-Ir alloy are observed in chromite crystal of these chromitite. Analyzed 1 1 chromitite samples have low PGE contents (63-264 ppb). Average PGE contents approximately Ir: 41, Ru: 67, Rh: 8, Pt: 16, Pd: 37 ppb. Positive correlations (r = 0.64) observed between total PGE content and % Cr2Û3 value of chromitites. Almost all Ortaca chromitites show negative slope from Ir to Pd on chondrite normalized PGE pattern. Only one chromitite sample show nearly flat slope from Ir to Pd on chondrite normalized PGE pattern (Pd/Ir = 5.00) and indicate that this chromitite crystallized from partially fractionated magma with respect to others. All these characteristics demonstrate that mantle source which formed these chromitites are depleted and there was no sulphur saturation during chromite crystallization.