Geri Dön

Muğla yöresi deniz balıkları işletmelerinin teknik yapı analizleri

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 50663
  2. Yazar: HAYAK KUBİLAY DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Yetiştirme sistemleri, teknik yapı analizleri, ağ kafes, kuluçkahane, çipura, levrek, Muğla yöresi, Aquaculture systems, the technical construction analyses, floating cages, hatchery, sea bream (Sparus aurata), sea bass (Dicentrarchus labrax, Muğla and vicinty
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 93

Özet

11 ÖZET MU?LA YÖRESİ DENİZ BALIKLARI İŞLETMELERİNİN TEKNİK YAPI ANALİZLERİ KUBİLAY, Hayal Doktora Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Osman Özden Mayıs 1996, 98 sayfa ÖZET Bu tez çalışmasında, bir Güney Ege Bölgesi ili olan Muğla ilinde deniz balıkları yetiştiriciliği işletmelerinin genel durumları ve teknik yapılan ortaya koyulmuştur. Türkiye deniz balıkları yetiştiriciliğinden elde edilen ürün miktarının büyük kısmı Muğla yöresinden elde edilmektedir. Bölgenin, coğrafik özelliklerinin deniz balıklan yetiştiriciliğine uygun oluşu il için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Faaliyette 106 adet deniz balıklan işletmesi bulunmaktadır. Bunların 94 adeti yüzer ağ havuzlarda yetiştiricilik yapan işletmelere aittir. Ağ kafesde yetiştiricilik yapan işletme sayısının fazla olmasında uygun nitelikte bir çok koyun bulunmasının payı büyüktür. Bunların bir çoğunda da ahşap kafesler kullanılmaktadır. Ağ kafesler dışında toprak havuzlarda da, deniz balıklan yetiştiriciliği, özellikle acı su kaynaklarının mevcut olduğu yerlerde kaynak potansiyeli oranında gelişme göstermiştir. Bu ağ ve toprak havuz yetiştiricilik sisterrüerinin yanında çok az sayıda da olsa koy ve lagünlerde deniz balıklan yetiştiriciliği ile beton havuzlarda yapılan yetiştiricilikleri görmek mümkün olmaktadır. Bu sistemlerin pek çoğunda doğadan ığrıp yada olta ile sağlanan yavru balıkların yetiştiriciliği yapılmaktadır. İşte bu doğadan yakalanan balıklarınIll yetiştiricilik sistemlerine koyulmadan önce adaptasyonlarının yapıldığı, adaptasyon birimlerinin de ihtiyaçlara cevap vermek açısından kuruldukları görülmektedir. Bütün bu yetiştiricilik sistemlerine karşm, kuluçkahaneli işletme sayısında artış olmamıştır. Yörede faaliyette olan iki adet kuhıçkahane mevcuttur. Her ikisininde yetiştiricilik teknikleri ve kuluçkahanenin teknik yapıları birbirlerinden farklıdır. Üretimi yapılan balık türleri, çipura, levrek ve çok düşük miktarlarda kefal, sfvriburun, karagözdür. 1995 yılmda üretimi yapılan balıkların %62'si çipura, %36'sı levrek ve %2'sini diğer türler oluşturmuştur. Yörede son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren deniz balıkları yetiştiriciliği, özellikle bürokratik problemlerin artışı ile bir duraklama dönemine girmiştir. Bu problemlere rağmen taleplerin hızmı kaybetmeden devam ediyor olması, yörede zamanla bu sektörün daha da ileri düzeylere geleceğini göstermektedir.

Özet (Çeviri)

rv ABSTRACT THE TECHNICAL CONSTRUCTION ANALYSES OF MARINE FISH FARMS IN MU?LA KUBİLAY, Hayal Ph.D. in Aquaculture Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Osman Özden May 1996, 98 pages In this thesis study, the technical consturctions and general conditions of the marine fish farms in Muğla that is South Aeagean city were introduced. The main part of aquaculture production amount has been obtained in Muğla and its vicinity. Particularly, because of the geographical specifications were being suitable, Muğla has a number of advantages. At present, one hundred six fish farms are operative and ninetyfour of them using floating cages. Since many of the sheltered sites were available in this ground, the number of the farms using floating cages are rather high. In these farms the wooden cages are commonly operated. Particularly in brackish-water resource areas, the earth ponds were increased significantly, besides floating cages. In addition to these systems of cages and earth ponds, marine fishes can be reared in lagoon and bays and also in concrete ponds. The juvenile fishes caught by the beach seine nets and lines from the sea has been cultivated in most of these systems. In order to adopting these young fishes caught from the nature, the adoptation units has been established and operated. In spite of these developments in rearing systems, unfortunately there is no significant increase in the number of fish farms which owning to hatchery. Twohatcheries are operative in the vicinity at present. The rearing techiques and tecnical constructions of the hatchery units are different each other. Gilthead sea bream and sea bass are the mainly cultivated species, and also small amount of the others has been reared. The 62% of cultuvated fishes sea bream 36% is sea bass and 2% is the others. The fastfy developing aquaculture indusrty in Muğla in recent years, has been slowing down due to especially bureucratic problems, unfortunately. But, in spite of these problems the demands has been going on by non-slowing, and thas's pointing out hopefull developments in a close future.

Benzer Tezler

  1. Konut bölgelerinin oluşumunda sanayi yapılarının etkisi; SEKA Dalaman örneği

    Effects of industrial buildings on settlement area development; example of SEKA Dalaman

    MEHMET KEMAL AKÖZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    MimarlıkMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FATMA GÜLŞEN GÜLMEZ

  2. Çevresel imaj-kimlik-anlam bağlamında Akdeniz bölgesindeki turizm binalarının incelenmesi

    Examination of the touristic buildings in Mediterranean region on image-identity-meaning aspects

    MUALLA KANCIOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MİNE İNCEOĞLU

  3. Muğla ve çevresinin iklimi

    The Climate of Muğla and it's surroundings

    CERCİS İKİEL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    CoğrafyaFırat Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SAADETTİN TONBUL

  4. Bafa gölü yöresi turmalinit oluşumu, petrografisi ve jenezi

    Occurrence, petrography and genesis of tourmalinite at lake Bafa district

    YEŞİM YÜCEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Jeoloji MühendisliğiDokuz Eylül Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CAHİT HELVACI

  5. Menteşe Sancağı'nın taşralı yöneticileri: Ayân aileleri Çavuşzâdeler - Milaslızâdeler

    The local notables of the District of Menteşe: Ayân Milaslizâdeler and Çavuşzadeler

    BİRCAN KAYMAKÇI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    TarihPamukkale Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. M.YAŞAR ERTAŞ