Ormanların su ve odun üretimi fonksiyonlarının doğrusal programlama tekniği ile optimizasyonu (Karanlıkdere Planlama Birimi örneği)
Optimization of water and timber production values of forest using linear programming (The case study of Karanlıkdere Planning Unit)
- Tez No: 139202
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ZEKİ BAŞKENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Amenajmanı, Doğrusal Programlama, Net Bugünkü Değer, Coğrafî Bilgi Sistemleri, Forest Management, Linear Programming, Net Present Value, Geographical Information Systems VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Planlama yaklaşımı ve tekniği açısından arayışlar içerisinde olan ve uluslararası süreçler çerçevesinde yeniden yapılanma süreci geçiren Türkiye ormancılığının köklü değişimleri başlatması kaçınılmazdır. Ormancılık felsefesi değişerek, ormanlar ekonomik değer taşıyan odun kütlesi olmaktan çok, hayati hizmetler sunan yaşayan organizmalar olarak görülmeye başlanmıştır. Yasal ve uygulama zemini ise; uluslar arası sözleşme ve süreçler gereğince ortaya çıkan sürdürülebilir orman yönetimi ve işletmeciliği kavramıdır. Bu bağlamda hazırlanan Yüksek Lisans Tez Çalışmasında, Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğü Karanlıkdere Planlama Birimi araştırma alanı olarak seçilmiş, Coğrafî Bilgi Sistemleri yardımıyla alana ilişkin konumsal veri tabanı kurulmuş, veri girişi, sorgulama, analiz ve sunum aşamalarında Arc/Info Yazılımının çeşitli modülleri kullanılmıştır. Ülkemiz ormancılığında çok sınırlı kullanım alanı bulan doğrusal programlama tekniğinin, orman kaynaklarının çok amaçlı planlamasında uygulanabilirliği araştırılmıştır. Ormanların topluma sunmuş olduğu odun ve su üretimi fonksiyonları esas alınarak, 12 alternatif planlama stratejisi geliştirilmiştir. Geliştirilen bu modeller ticari LINDO paket programı ile çözülmüştür. Planlamaya konu en küçük temel öğe olarak meşcere (bölmecik) esas alınmıştır. Her bir meşcereye ilişkin su ve odun üretimi matrisleri ile Net Bugünkü Değer (NBD) yöntemine göre oluşturulan ekonomik matrisler, bir planlama yörüngesini (100 yıl) kapsayacak şekilde sayısal olarak ortaya konmuştur. Karşılaştırma yapmak amacıyla, araştırma alanı için yaş sınıflan yöntemine dayalı klasik orman amenajman planı da hazırlanmıştır. Tüm plan stratejileri sonuçlan NBD baz alınarak karşılaştırılmıştır. Sonuçta, alternatif planlama stratejileri içerisinde; hem odun üretiminin NBD'sinin ana amaç olduğu, hem de su üretiminin NBD'sinin ana amaç olduğu plan stratejilerinde, toplam odun üretiminin yada toplam su üretiminin ana amaç olduğu plan stratejilerinden daha yüksek NBD'lere ulaşılmıştır. Planlama stratejileri, her iki fonksiyondan elde edilen toplam NBD itibariyle değerlendirildiğinde, su üretiminin yada su üretimine ilişkin NBD'nin ana amaç olduğu planlama stratejileri ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Optimization of Water and Timber Production Values of Forests Using Linear Programming (The Case Study of Karanhkdere Planning Unit) Turkish forestry, seeking a sound planning approach and techniques, is underway in a re structuring process within the framework of international processes. The phylosophy of today's forestry focuses on supplying vital services to the society rather than wood mass with sole economic value. Also, legal and practical bases for forestry are affected by international agreements and processes which brought the concept of sustainable forest management initiatives. This study, was carried out in Karanhkdere Planning Unit of Gümüşhane State Forest Enterprise. Geographical Information Systems were used to create spatial forest database, and various modules of the Arc-Info software were used to entering, query, analysis and present the spatial data. This study investigates the applicability of the Linear Programming, which was rarely used in Turkish Forestry, in multiple-use planning of the forests. 12 forest management strategies were developed regarding the timber and water production values of the forest These models were solved using commercial LINDO programme. Stand was used as the smallest planning element Timber and water production matrixes are developed using field inventory data. The economic matrixes, however, are formed with regard to Net Present Value (NPV) method over a planning horizon. Also conventional forest management plan was simulated to make comparision. All forest management alternatives are compared contrasted by converting the results on NPV. In conclusion, among the planning strategies, strategies maximizing NPV of the timber and water production presented higher NPV than did the strategies maximizing total water or total timber production. Strategies maximizing water production and NPV of the water production placed first regarding the total NPV of two values.