E-belediye için web servisleri tasarımı
Designing web services for e-local government
- Tez No: 139201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN CÖMERT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: E-belediye, e-devlet, Web Servisleri, İnteroperabilite, E-municipality, e-government, Web Services, Interoperability VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Türkiye'de henüz kamu kurumları, özel sektör, yerel yönetimler ve konumsal veri ile iş yapan bütün kesimler arasında interoperabiliteyi sağlayacak olan bir altyapının mevcut olmayışı büyük bir sorun olarak sürüp gitmektedir. Ulusal Konumsal Veri Altyapısı (UKVA)'mn bir türlü hayata geçirilememesi, belediyelerin birkaç pilot proje dışında,“Kent Bilgi Sistemleri”diye anılan sistemleri kuramamış olmalarının da temel nedenlerindendir. Son yıllarda Elektronik devlet (e-devlet), elektronik ticaret (e-ticaret) ve Elektronik belediye (e-belediye) gibi kavramlar Avrupa ve Türkiye'de geniş ilgi uyandırmıştır. E-belediye ile hedeflenen, belediyelerin Bilgi Teknolojileri (BT) kullanımı yetersizliğinden ve belediye içi ve dışı interoperabilite eksikliğinden kaynaklanan sorunlarının giderilmesidir. Bu çalışmada bu sorunlar belirlenmiş Web Servislerine dayalı bir e-belediye işleyişinde bu sorunların nasıl aşılacağı belirlenmiştir. Bu amaçla Trabzon Belediyesi'nin belirli birimlerinin faaliyetleri ayrıntılı olarak incelenmiş ve olası Web servisleri belirlenmiştir. Buna ek olarak incelenen birimler için Veri Tabanı Tasarımı yapılmıştır. Sonuç olarak Web Servislerinin e-belediye hizmetleri için çok önemli bir potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Designing Web Services For E-Local Government In Turkey there does not exist any interoperability amongst public and private sectors and local governments. The reason behind this is indeed the lack of a National Spatial Data Infrastructure for the country. Due to this, local governments have been unsuccessful in building their information systems. Recently, e-government, e- municipality and e-business concepts have gained a widespread interest in Europe and in Turkey as well. The aim of e-local government is to solve the current problems of local governments which stem from both the lack of interoperability and rather insufficient use of Information Technologies. These problems were identified in this thesis. The solutions which might be provided by a Web Services based e-municipality model were also identified. To do this, Trabzon Municipality has been investigated in detail for its certain activities. And possible Web services for these activities have been determined. A database design for the services has also been carried out. It has been found that Web Services has a great potential for e-municipality.