Energy-efficient bluetooth scatternet formation based on device and link characteristics
Enerji-verimli aygıt ve bağ özelliklerine dayalı bluetooth multipikonet formasyonu
  1. Tez No: 139258
  2. Yazar: CANAN PAMUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZHAN KARAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bluetooth, multipikonet formasyonu, enerji verimliliği, aygıt sınıfı, alman sinyal gücü, RSSI, pil seviyesi, multisekme, ağaç topolojisi, dağıtık. m, Bluetooth, scatternet formation, energy efficiency, class of device, received signal strength, RSSI, battery level, multihop, tree topology, distributed. u
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET ENERJİ-VERİMLİ AYGIT VE BAĞ ÖZELLİKLERİNE DAYALI BLUETOOTH MULTİPİKONET FORMASYONU Canan PAMUK Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Asist. Prof. Dr. Ezhan Karaşan Ağustos 2003 Bluetooth, kısa mesafelerde gelecek vadeden bir tasarsız ağ teknolojisi olduğundan, son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Bluetooth pikonetlerinin oluşum ve işleyişi Bluetooth spesifikasyonlarmda belirlenmiş olmasına rağmen, multipikonet formasyon ve işleyişinin henüz bir standardı yoktur. Çalışmamızda, aygıt ve bağ özelliklerini kullanarak multipikonet oluşumunu sağlayan bir algoritma geliştirdik. SF-DeviL (Scatternet Formation algorithm based on Device and Link characteristics) algoritması, aygıt sınıfı, pil seviyesi ve alman sinyal gücü bilgilerini kullanarak, düğümlerin enerji verimliliğini arttırıyor. SF-DeviL, aygıtların pil güçlerine ve trafik üretim oranlarına dayalı hiyerarşik bir ağaç topolojisi oluşturarak, pil tükenmelerine karşı dayanıklı multipikonetler oluşturuyor. SF-DeviL, multipikonet iletişimi boyunca, azalan pil seviyeleriyle tekrar çalıştırılarak multipikonet ömrünü uzatan dinamik bir yapıya sahiptir. SF-DeviL ile her aygıtın diğer bütün aygıtların iletim eriminde olma zorunluluğu yoktur, kısacası multisekmedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENERGY-EFFICIENT BLUETOOTH SCATTERNET FORMATION BASED ON DEVICE AND LINK CHARACTERISTICS Canan PAMUK M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ezhan Karaşan August 2003 Bluetooth is a promising ad hoc networking technology. Although construction and operation of piconets are well defined in Bluetooth specifications, there is no unique standard for scatternet formation and operation. In this thesis, we propose a distributed and energy-efficient Bluetooth Scatternet Formation algorithm based on Device and Link characteristics (SF-DeviL) that is compatible with Bluetooth specifications. SF-DeviL handles energy efficiency using classes of devices, battery levels and the received signal strengths. SF-DeviL forms scatternets with tree topologies that are robust to battery depletions, where devices are arranged in an hierarchical order in terms of battery power and traffic generation rate. SF-DeviL is dynamic in the sense that the topology is reconfigured when battery levels are depleted, thereby increasing the lifetime of the scatternet. Unlike many of the algorithms in the literature SF-DeviL is also multihop, i.e., there is no requirement for each node to be in the transmission range of all other nodes.