The Hazardous waste location-routing problem
Tehlikeli atıklar için yer seçimi ve rotalama problemi
  1. Tez No: 139266
  2. Yazar: SİBEL ALUMUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tehlikeli atık, Yer Seçimi, Rotalama, Çok Amaçlı Matematiksel Model IV, Hazardous waste, Facility Location, Routing, Multiobjective Model. Ill
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET TEHLİKELİ ATIKLAR İÇİN YER SEÇİMİ VE ROTALAMA PROBLEMİ Sibel Alumur Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Bahar Y. Kara Aralık 2003 Tehlikeli atıkların kontrolü hızlı gelişen teknoloji ve endüstri sonrasında dünyada kaçın ılamayacak bir problem haline gelmiştir. Tehlikeli atıkların kontrolü, tehlikeli atıkların toplanması, taşınması, arıtılması ve bertarafını içermektedir. Bu çalışmada litetatürdeki matematiksel modeller uygulanabilirlik yönünden incelenmiştir. Literatürdeki uygulanabilir kısıtlar da göz önüne alınarak yeni bir çok amaçlı matematiksel model sunulmuştur. Sunulan bu model, bizim önerdiğimiz yeni kısıtlarla literatürde önerilen ama matematiksel modellere yansıtılamayan ksıtları da içermektedir. Model şu sorulara cevap aramaktadır: arıtma tesisleri hangi teknolojilerle nereye açılmalı, bertaraf tesisleri nereye açılmalı, farklı cinsteki tehlikeli atıklar uyumlu arıtma teknolojilerine nasıl rotalanmalı ve kalan atıklar bertaraf tesislerine nasıl rotalanmalı. Modelin biri maliyetin enküçüklenmesi, diğeri riskin enküçüklenmesi olmak üzere iki tane amacı vardır. Modelin Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi' nde büyük ölçekli bir uygulaması sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE HAZARDOUS WASTE LOCATION-ROUTING PROBLEM Sibel Alumur M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Bahar Y. Kara December 2003 As a result of high industrialization and technology hazardous waste management problem has now become an unavoidable problem of the world. Hazardous waste management involves collection, transportation, treatment and disposal of hazardous wastes. In this thesis, the existing models in the literature are analyzed in terms of applicability. A new multiobjective location-routing model is proposed by combining the applicable aspects from different models. Our model also includes the constraints that reflect certain requirements that have been observed in the literature but could not been incorporated into the models correctly together with the additional constraints that we propose. The aim of the model is to decide on the following questions: where to open treatment centers with which technologies, where to open disposal centers, how to route different types of hazardous wastes to which of the compatible treatment technologies, and how to route waste residues to disposal centers. The model has two objectives of minimizing total cost and minimizing transportation risk. A large scale implementation of the model in the Central Anatolian Region of Turkey is presented.