A Simulation model of indoor environments for ultrasonic sensors
Ultrasonik algılayıcılar için iç mekanların benzetim modeli
  1. Tez No: 139265
  2. Yazar: ALİ BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLLUR BARSHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonarla algılama, uzaklık algılama, uzaklık ölçümü, yüzey profili çıkartılması, harita çıkarımı, konum kestirimi. iv, Sonar sensing, range sensing, distance measurement, surface profile extraction, map building, position estimation. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET ULTRASONİK ALGILAYICILAR İÇİN İÇ MEKANLARIN BENZETİM MODELİ Ali Bilgin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Billur Barshan Ağustos 2003 Bu tezde ultrasonik dönüştürücülerce alman yankı işaretlerinden bilinmeyen bir ortamın haritasının çıkarım problemi ele ahnmıştır. Yeni bir harita çıkarım yöntemi geliştirildi ve yöntem ultrasonik algılayıcılar için benzetimler yoluyla kanıtlanmıştır. Ultrasonik dönüştürücü dizileri ortam taraması için kullanıldı. Yöntem, bilinmeyen bir ortamın iki boyutlu haritasını çıkarmak için ultrasonik erim ve genlik verisini kullanıyor. Tüm genlik bilgisi benzetim çalışmalarında hesaba katılmıştır. Alman yankının genliğinin önceden tanımlanan eşik değerim geçtiği yerler kestirim haritasının çizilmesinde kullanılmıştır. Yöntem, yüzey pro fillerini alman yankılardan yüzey profillerini dönüştürücülerin konumlandırılması bilgisiyle çıkartabilmektedir. Bu yöntemle iç mekan ortamlarından geri dönen sonar işaretleri gerçekçi olarak gösterilebilir. Düzlemler, köşeler, kenarlar, silindirler ve rasgele eğimli yüzeylerden oluşan değişik tiplerde ortamlar göz önüne alınmıştır. Çıkarılan haritaların doğruluğunu belirlemek için bir hata kriteri geüştirildi. Dönüştürücülerin rasgele yerleştirilmiş ve gelişi güzel yönlendirilmiş biçimi, yüzey profillerinin en iyi tahminini vermektedir. Kapalı oda model lerinin çoğu temel şekillerin dairesel olarak kesintisiz yerleştirilmiş bileşiminden oluşmaktadır. Duvar takibi algoritması ile de iç mekanların haritaları elde edildi. Sonuçlar göstermektedir ki iç mekan profillerinin çoğu bu yöntemle tam olarak kestirilebilmektedir. Yöntem hızlıdır ve gerçek zamanlı harita çıkarımı uygula maları için uygundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SIMULATION MODEL OF INDOOR ENVIRONMENTS FOR ULTRASONIC SENSORS Ali Bilgin M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Billur Barshan August 2003 This thesis addresses the problem of extracting the map of an unknown environ ment from echo signals received by ultrasonic transducers. A new map-building method is developed and demonstrated through simulations for ultrasonic sen sors. Ultrasonic transducer arrays are used for scanning the environment. The method uses ultrasonic range and amplitude data to build a two-dimensional map of an unknown environment. All of the amplitude information is taken into ac count in the simulation studies. The received echo amplitude where it exceeds a predefined threshold is used for drawing the map. The method can extract the surface profiles from the received echoes with knowledge of transducers' position. With this method, sonar signal returns from arbitrary indoor environments can be represented realistically and with relatively low computation time. Different types of environments composed of planar surfaces, corners, edges, cylinders, and arbitrarily curved surfaces have been considered. An error criterion is developed to assess the accuracy of the extracted maps. Randomly located and randomly oriented configuration of transducers gives the best estimate of the surface pro files. Most of the closed room models is a continuous combination of basic shapes. The wall-following algorithm is employed to extract the profiles of indoor envi ronments. The results indicate that many of the indoor environment profiles can be accurately extracted by this method. The method is fast and suitable for real-time map building applications.