Application of spectral acceleration forward-backward method for propagation over terrain
Spektral hızlandırılmış ileri-geri yöntemi ile arazi kesitlerinde dalga yayınımı uygulamaları
- Tez No: 139286
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ALTINTAŞ, YRD. DOÇ. DR. VAKUR ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pürüzlü Yüzeylerden Saçılım, Moment Metodu, İleri- Geri Yöntemi, Spektral Hızlandırma, Dalga Yayınımı, Yayımm Modelleri vı, Rough Surface Scattering, Method of Moments, Forward-Backward Method, Spectral Acceleration, Radio Propagation, Propagation Models. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET SPEKTRAL HIZLANDIRILMIŞ İLERİ-GERİ YÖNTEMİ İLE ARAZİ KESİTLERİNDE DALGA YAYINIMI UYGULAMALARI Celal Alp Tunç Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Altıntaş Eylül 2003 Telsiz frekans planlaması, elektriksel olarak çok geniş arazi kesitleri üzerinde elek tromanyetik alan şiddeti değerlerinin doğru tahminini gerektirir. Mo ment Metodu gibi nümerik yöntemler, N yüzey bilinmeyeni için 0(N3) düzeyinde bir hesaplama maliyeti meydana getirdiklerinden, elektriksel çok geniş yüzeyler için uygun değillerdir. İleri-Geri Yöntemi (IGY), pürüzlü yü zeylerden elektromanyetik saçılım problemlerinin sonucu olan doğrusal den klem sistemlerini çözebilen tekrarlaman bir tekniktir ve 0(N2) düzeyinde bir hesaplama maliyetine sebep olur. Spektral Hızlandırma tekniği, IGY'nin hesaplama maliyetini ve hafıza gereksinimini O(N) düzeyine indirmekte dir, bu yüzden Spektral Hızlandırılmış İleri-Geri Yöntemi (SHIG) çok geniş ölçekli arazi kesitleri için uygulanabilir. Empirik modeller ile, yansıma ve çoklu kırınım kaybı düzeltmeleri, arazi kesitleri üzerinde alan şiddeti tahminleri için sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, elektriksel geniş arazi kesitleri için IGY ve SHIG uygulamaları sunulmuştur. Ayrıca, SHIG referans çözüm olarak düşünülmüş ve en çok kullanılan empirik modellerle karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF SPECTRAL ACCELERATION FORWARD-BACKWARD METHOD FOR PROPAGATION OVER TERRAIN Celal Alp Tunç M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Altıntaş September 2003 Mobile radio planning requires the accurate prediction of electromagnetic field strengths over large terrain profiles. However, numerical methods, like MoM, become not suitable for electrically large surfaces, because of the 0(N3) com putational cost due to the large number of surface unknowns N. The Forward- Backward Method (FBM) is a stationary iterative technique for solving linear equation systems resulting from electromagnetic rough surface scattering prob lems and provides accurate results within very few iterations, causing a compu tational cost of 0(N2). The Spectral Acceleration technique reduces the com putational cost and memory requirements of the FBM to O(N), so that the Spectrally Accelerated Forward-Backward Method (FBSA) can be applied over very large terrain profiles. Empirical models with reflection and multiple diffrac tion (RMD) corrections are commonly used to predict the field strengths over terrain profiles. In this work, applications of the FBM and FBSA are presented over electrically large terrain profiles. Also, using FBSA as a reference solution, the most common empirical models with RMD correction methods are examined to find out the best propagation models. m