Dynamic capacity adjustment for virtual path-based networks using neuro-dynamic programming
Sanal-yol tabanlı ağlarda sinirsel-dinamik programlama kullanılarak dinamik kapasite ayarlanması
- Tez No: 139293
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik kapasite ayarlanması, sanal yol, paket üzerinde ses ağları, dinamik programlama, sinirsel-dinamik programlama, sızdıran kova sayıcısı, akıntı tabanlı internet trafik modellemesi. iv, Dynamic capacity adjustment, virtual path, voice over packet networks, dynamic programming, neuro-dynamic programming, leaky bucket counter, flow-based internet traffic modelling. iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET SANAL-YOL TABANLI AĞLARDA SİNİRSEL-DİNAMİK PROGRAMLAMA KULLANILARAK DİNAMİK KAPASİTE AYARLANMASI Cem Şahin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Nail Akar Eylül, 2003 Dinamik kapasite problemi, sinyalleşme yardımıyla bir sanal yolun kapasite rez ervasyonunun değiştirilmesi işlemidir. Gözönüne alınması gereken iki önemli nokta, kaynak kullanımı ve sinyalleşme trafiğidir. Kapasitenin sık bir biçimde değiştirilmesi, etkin bir kaynak kullanımını sağlar fakat bu yöntemin dezavantajı, ağ elemanları arasındaki sinyalleşme trafiğinin artmasıdır. Diğer taraftan, eğer kapasite en yüksek değerine ayarlanıp uzun bir zaman diliminde değiştirilmezse, trafik yoğunluğunun az olduğu zamanlarda büyük miktarda kapasite boşa har canır. Dinamik kapasite problemi için iki farklı formulasyon önerdik. Birinci formulasyonda, her sinyalleşme maliyeti ve aynı zamanda birim zamanda kul lanılan kaynak maliyeti için parametreler atanmıştır ve bu parametrelerin değişik değerleri için optimal çözümlere ulaşılmıştır, ikinci formulasyondaki amacımız, verilen bir sinyalleşme kısıtma uyarak, kaynak kullanım verimini arttırmaktır. Bu formulasyonda sinyalleşme oranını ayarlamak için sızdıran kova sayıcısı kul lanılmıştır. Ses trafiği ve genel akış bazlı Internet trafiği modelleri için, dinamik programlama ve sinirsel-dinamik programlama teknikleri kullanılmıştır. İnternet trafiği senaryosu için, zaman-sürümlü ve olay-sürümlü kontrol stratejileri kul lanılmıştır. Olay-sürümlü kontrolda karar zamanları, akışların geliş ve gidiş za manları olarak atanmıştır. Zaman-sürümlü kontrolde ise karar zamanları eşit aralıklı zaman noktalarıdır ve taşınamayan trafik için tampon sistemi olduğu varsayılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC CAPACITY ADJUSMENT FOR VIRTUAL-PATH BASED NETWORKS USING NEURO-DYNAMIC PROGRAMMING Cem Şahin M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nail Akar September, 2003 Dynamic capacity adjustment is the process of updating the capacity reservation of a virtual path via signalling in the network. There are two important issues to be considered: bandwidth (resource) utilization and signaling traffic. Changing the capacity too frequently will lead to efficient usage of resources but has a disadvantage of increasing signaling traffic among the network elements. On the other hand, if the capacity is adjusted for the highest possible value and kept fixed for a long time period, a significant amount of bandwidth will be wasted when the actual traffic rate is small. We proposed two formulations for dynamic capacity adjustment problem. In the first formulation cost parameters are assigned for bandwidth usage and signalling, optimal solutions are reached for different values of these parameters. In the second formulation, our aim is to maximize the bandwidth efficiency with a given signaling requirement. In this formulation, a leaky bucket counter is used in order to regulate the signaling rate. We used dynamic programming and neuro-dynamic programming techniques and we applied our formulations for voice traffic scenario (voice over packet networks) and a general network architecture using flow-based Internet traffic modelling. In the Internet traffic modelling case, we tested two different control strategies: event-driven control and time-driven control. In event-driven control, capacity update epochs are selected to be the time instants of either a flow arrival or a flow departure. In time-driven control, decision epochs are selected to be the equidistant time instants and excessive amount of traffic that cannot be carried will be buffered.