Effects of product variety in technology selection decision for cellular manufacturing systems design
Hücresel üretim sistemlerinde ürün çeşitliliğinin teknoloji seçimi kararına etkileri
  1. Tez No: 139324
  2. Yazar: HESNA MÜGE YAYLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hücresel üretim sistemleri, teknoloji secimi, ürün çeşitliliği. iv, Cellular manufacturing systems, technology selection, product variety. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET HÜCRESEL ÜRETİM SİSTEMLERİNDE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİN TEKNOLOJİ SEÇİMİ KARARINA ETKİLERİ Hesna Müge Yayla Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Selim Aktürk Temmuz, 2003 Günümüz pazarlarında ürün çeşitliliğinin sunulması bir zorunluluk haline gelmiştir. Ancak ürün çeşitliliği, üretim aşamasında birçok zorluğu da be raberinde getirir. Bu çalışmada, değişen pazar gereklilikleri göz önüne alınmış ve hücresel üretim sistemleri tasarımı ile aynı anda teknoloji seçimi kararı da verilmiştir. Hücresel üretim sistemleri tasarımı, sistem içinde varolan parça ailelerinin tanımlanması ve uygun makine gruplarının belirlenmesi esasına dayanır. Diğer yandan, teknoloji seçimi karan da tasarımı yapılan tesiste kul lanılacak teknolojiye karar verir. Pazar özelliklerini modelimize katabilmek için yeni bir amaç fonksiyonu önerilmiştir. Buna ek olarak, varolan makinelerin operasyonel yeteneklerinin modelde kullanılmasına olanak sağlamak amacıyla çok bilinen bir benzerlik kat sayısı yeniden düzenlenmiştir. Benzerlik katsayıları parça ailelerinin belirlen mesinde kullanılmaktadır. Ayrıca, modelde teknoloji seçimi kararı, parçaların bireysel özelliklerine dayandırılmıştır. Ürün çeşitliliğinin tasarım aşamasında göz önüne alınması, sonuçta esnek ve adanmış teknolojilerin bir üretim tesisinde aynı anda kullanılması gerekliliğini ortaya çıkarmışta. Bu tezde, önerilen melez teknoloji yaklaşımı, çok amaçlı bir matematiksel modelle açıklanmaktadır. Ayrıca, söz konusu problemin olurlu çözümünün bulunabilmesi için filtrelenmiş ışın yerel tarama yöntemine dayalı bir algoritma önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF PRODUCT VARIETY IN TECHNOLOGY SELECTION DECISION FOR CELLULAR MANUFACTURING SYSTEM DESIGN Hesna Müge Yayla M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Selim Aktürk July, 2003 In today's world, customers expect product variety. However, non-uniform products complicate the manufacturing processes significantly. In this study, we solved the cellular manufacturing system design and the technology selection problems simultaneously while taking the changing market dynamics into consid eration. Cellular manufacturing system design problem aims the identification of existing part families and machine groups, while the technology selection decision determines the appropriate technology for the facility. In order to integrate the market characteristics in our model, we proposed a new cost function. Further, we modified a well known similarity measure in order to handle the operational capability of available technology. This new coefficient is employed at the identification of part families. The technology selection deci sion is based on the individual properties of parts, namely the production volume, variability of the demand, and the design stability of the part. Integration of the product variety at the design stage leads us to the use of flexible machining sys tems and dedicated manufacturing systems at the same facility. In the thesis, our hybrid technology approach is presented via a multi-objective mathemati cal model. A filtered-beam based local search heuristic is proposed to solve the problem efficiently.