Deforme olan çift çift çekirdeklerin birinci uyarılmış durumlarının elektrik kuadropol momentlerinin hesaplanması
The Quadropol moments of the first excited states of deformed even-even nuclei
  1. Tez No: 139511
  2. Yazar: AKIN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMİZ RASİMGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuadropol Moment, Deforme çekirdek, Çift-çift çekirdek, Quadrupol moment, Deformed nuclei, Even-even nuclei m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET DEFORME OLAN ÇİFT-ÇİFT ÇEKİRDEKLERİN BİRİNCİ UYARILMIŞ DURUMLARININ ELEKTRİKSEL KUADROPOL MOMENTLERİ GÜNGÖR, Akın Yüksek Lisans Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Ramiz RASİMGİL Eylül 2003, 34 sayfa Çekirdeğin yapısını, deforme olmasını ve eylemsizlik momentini belirleyen parametrelerin sayısal olarak hesaplanmasına olanak sağlayan çekirdeğin mikroskobik teorisi günümüzde pek gelişmemiştir. Çekirdeklerin çeşitli özelliklerini ortaya çıkaran herhangi bir modelin kullanılmasına duyulan en önemli gereksinim, bu modelin içerisinde çok sayıda deneysel sonucun değerlendirilmesidir. Bu sebeple, modelin seçimi deneysel verilerin miktarına bağlı olduğundan çekirdek teorisinin fenomenolojik özellik taşıdığı söylenebilir. Fenomenolojik teoriler çekirdeklerin bazı özelliklerini açıklamada çok sınırlı olmasına rağmen, gerçek çekirdek teorisinin oluşmasında önemli yeri olup çekirdeklerin çeşitli özellikleri arasında bağlantı kurmaya ve onları izah etmeye yardımcı olurlar. Bunun sonucu olarak fenomenolojik teoriler ilk deneysel araştırmalar için yararlı olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada deforme olan çift-çift çekirdeklerin birinci uyarılmış durumdaki elektrik kuadropol momentlerinin hesaplanabilmesi için bir model geliştirilmiştir. Hesaplamalarda parametre sayısı azaltılarak teorinin gerçeğe yaklaşması sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE QUADROPOL MOMENTS OF THE FIRST EXCITED STATES OF DEFORMED EVEN-EVEN NUCLEI GÜNGÖR, Akın Msc, Physics Supervisor: Prof. Dr. Ramiz RASİMGİL September 2003, 34 pages. Microscopic theory of the nuclei, which enables numerical calculation of the parameters, defining the structure of nucleon, deformed state of nucleon and inertia of nuclei, has not been improved yet so far. The most important model's necessity exploring various properties of nuclei is that it contains many experimental data. Owing to the choice of the model is dependent on quantity of experimental data, it can be said that the theory of nuclei has phenomenological properties. Although phenomenological theories are very restrict to explain some nuclei properties they have important play in constriction of nuclei theory and help to relate between various properties of nuclei. Consequently it is known that phenomenological theories are useful for explanations of the first experimental results In this work a model for the calculation of the quadrupol moments at the first excited state of deforme d even-even nuclei was developed. By reducing the number of parameters the theory was developed to in the calculations approach experimental results.