Tarım açık cezaevleri ve açık cezaevi hükümlülerinin faaliyetleri üzerine bir araştırma
A Research on the socio-economic activities of agricultural open prisoners
- Tez No: 139512
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Suç, Suçluluk, Hükümlü, Cezaevi ve Tanm Açık Cezaevi, Crime, Criminality, Prisoner, Prison and Agriculture Prison. m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET TARIM AÇIK CEZAEVLERİ ve AÇIK CEZAEVİ HÜKÜMLÜLERİNİN SOSYO EKONOMİK FAALİYETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ŞEKER, İsmet Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Cengiz ÇAKIR Mayıs 2003, 69 sayfa Bu çalışmada Foça ve Dalaman Tarım Açık Cezaevlerinde yürütülen tarımsal faaliyetler ve hükümlülere çalışma olanakları yaratılmasının ekonomik ve sosyal sonuçlan incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre 2001 yılında cezaevlerinde bulunan 58.900 hükümlünün %. 32' sine çalışma olanağı sağlanabildiği, çalışmayan bir hükümlünün 2002 yılında yargılama giderleri hariç, devlete aylık maliyetinin 365.000.000 TL. ( yaklaşık 230 Dolar ) olduğu, mahkum eşlerinin % 86.7' sinin bir işte çalışmadığı, % 96' sının sosyal güvencelerinin olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın yapıldığı Foça ve Dalaman tarım açık cezaevlerinde bilimsel yöntemlerle yapılan tarımsal üretimin ekonomik ve sosyal sonuçlan değerlendirildiğinde, cezaevlerinin kuruluş amacına uygun ve karlı işletmeler olduklan anlaşılmıştır. Hükümlülerin çalışmasının aile bütçesi, kamu maliyesi ve suçluların mahkumiyet sonrası hayata hazırlamasında, meslek edinmelerinde veya mesleklerini geliştirmelerinde önemli katkılan olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE SOCIO-ECONOMIC ACTIVITIES OF AGRICULTURAL OPEN PRISONERS ŞEKER, İsmet MSc Thesis, Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof.Dr. Cengiz ÇAKIR May 2003, 69 pages In this study, the agricultural activities conducted on the Agricultural Open Prisons of Foca and Dalaman and the economic and social results of providing employment possibilities for the prisoners have been examined. The results obtained showed that for only 32 % prisoners a job were found. The monthly government expenditure per prisoner was approximately TL 365.000.000 (230 Dollar) excluding expenditure on judgment for 2002. 86.7 % spouse of prisoners was unemployed, and 96 % had no social security. The result of the economic and social activities of Agricultural Open Prison of the Foça and Dalaman showed that these organizations were profitable and in consistency with their aims. It was concluded that the prisoners had important contributions on the family budget, public finance and the preparation for the remaining living of prisoners and gaining an occupation.