Alpaslan-I barajı ve Muş Ovası sulama projesinin mühendislik jeolojisi açısından incelenmesi
Interpretion of Alpaslan-I dam and Muş Plain irrigation in terms of engineering geology
- Tez No: 139513
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seldağınaklık, Kayma, Bataklık, Sulama-susuzlaştırma, MEZE [Maliyet-Emniyet-Zaman-Estetik (Çevre)], Dike, Landslide, Swamp and marshy ground, Irrigation-drainage, TESC [Timing-Environment-Safety-Cost] m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET ALPASLAN - 1 BARAJI VE MUŞ OVASI SULAMA PROJESİNİN MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ YALÇIN, M. Pelin Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. İlyas YJLMAZER Eylül 2003, 101 sayfe. Mühendislik projelerinde planlamanın önemi; Alpaslan I ve Muş ovası bataklığının sulanması için yapılan Alpaslan II barajı projelerinde oldukça açıktır. Her iki barajda kaymalı (heyelanlı) ve faylarla ufalanmış zemin içerisine yerleştirilmiştir. Kaymalar 1/25000 ölçekli haritada masa çalışması sırasında da görülebilecek kadar açıktır. Bu bağlamda ana özellikler: (a) eşyükselti eğrileri birbirlerine içbükey durur; (b) Dere kaymalarla ötelenerek kayma sahasına içbükeydir ve (c) Ana süreksizlikler genellikle yamaç dışarı konumdadırlar. Bakışmışız vadi ve tepe yamaçları süreksizlikler hakkında güvenilir bilgi sunmaktadır. Yüksek eğimli yamaçlar yamaç içeri eğim içerirken düşük eğimli yamaçlar yamaç dışarı eğim içermektedir. Masa çalışmasında ortaya çıkarılabilecek bu konular göz ardı edilerek başlatılan projelerin başarısız olacağı kesindir. Daha da önemlisi, %90'ı bataklık olan Muş ovasmm sulamaya değil susuzlaştırmaya gereksinimi vardır. Bunun için Karasu havzasına (Muş ovasına) Murat Nehrinin suyunun taşınması yangına benzin dökmektir. Mühendislik açısından kabul edilebilecek hiçbir yanı yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT INTERPRETATION OF ALPASLAN - 1 DAM AND MUŞ PLAIN IRRIGATIONJ IN TERMS OF ENGINEERING GEOLOGY YALÇIN, M. Pelin Master of thesis, Dept. of Engineering Geology Supervisor: ProfDr. Ilyas YILMAZER September 2003, 101 pages The significance of planning phase in engineering projects is very explicit in Alpaslan-I and Alpaslan-H Dam projects. Alpaslan-II is to irrigate Muş plain which is swampy and marshy throughout a year. Furthermore both dams are located within areas characterized by intensely faulted and unstable ground conditions. The landslides are quite obvious on topographic maps and Arial photos which can be mapped by a quick desk study. In this connection the main features peculiar to a large - scale landslides are: (a) Topographic contours are concave to each other, (b) The adjacent creek is concave too slide mass which has shifted repeatedly the creek; (c) The major discontinuities area in outslope condition. The asymmetrical geomorphology of a valley and hillsides provides reliable data about the major discontinuity attitudes. Steep sides in general are in inslope condition whereas the gentle side bears outslope case. Desk study is enough to clarify this condition. Any engineering project disregarding these will fail in its economic life period. More than that, Alpaslan-II dam is to irrigate the Muş plain, over 90% of which has wet ground and/or shallow ground condition throughout a year. Murat River basin water will be exported to irrigate the Karasu river basin (Muş plain). This is unacceptable from engineering point of view.