Van-Gevaş ekolojik koşullarında mısır-fasulye (Zea mays L. -Phaseolus vulgaris L. ) karışık ekiminin verim ve bazı verim ögelerine etkisi
The Effects of intercropping sowing system with dry bean-maize (Zea mays L. -Phaseolus vulgaris L. ) on yield and some yield components in Van-Gevaş conditions
- Tez No: 139514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHDETTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karışık ekim, fasulye, mısır, verim, LER, Intercropping, bean, maize, yield, LER in
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET VAN-GEVAŞ EKOLOJİK KOŞULLARINDA FASULYE-MISIR (Phaseolus vulgaris U-Zea mays L. ) KARIŞIK EKİMİNİN VERİM VE BAZI VERİM ÖĞELERİNE ETKİSİ ÖMEROĞLU, Yusuf Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Vahdettin ÇİFTÇİ Eylül 2003, 33 sayfa Bu çalışma, 2001 Yılında Van-Gevaş koşullarında mısır ve bodur fasulye karışık ekiminde en uygun ekim düzenlemesinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma şansa bağlı bloklar deneme metoduna göre 3 tekrarlamalı olarak planlanmıştır. Denemede mısır ve fasulye farklı sıralara ve 5 farklı karışım (kapama mısır, kapama fasulye, lmısır:2fasulye, 2mısır:l fasulye ve 2mısır:2fasulye ) şeklinde ekilmişlerdir. En yüksek birim alan tane verimi fasulyede 227.2 kg/da, mısırda 1223.8 kg/da ile kapama ekimlerden elde edilmiştir. Karışık ekimlerde en yüksek LER değeri 0.93 ile 2mısır: 1 fasulye karışımından elde edilirken en düşük LER değeri ise 0.80 ile 2fasulye:l mısır karışımından elde dilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF INTERCROPPING SOWING SYSTEM WITH DRY BEAN- MAIZE (Phaseolus vulgaris L.-Zea mays L. ) ON YIELD AND SOME YIELD COMPONENETS IN VAN-GEVAŞ CONDITIONS ÖMEROGLU, Yusuf Msc, Field Crops Supervisor: Doç. Dr. Vahdettin ÇİFTÇİ September, 2003, 33 pages This study was conducted to determine the most appropriate plant arrangement, maize and dwarf bean intercropping systems in Van-Gevaş conditions during 2001 growing season. The research was planned in“Completely Randomised Block Design”with three replications. In this study, maize and bean were sown alternative rows with five different mixture (sole maize, sole bean, lmaize:2bean, 2maize:lbean and 2maize:2bean). The highest grain yield was obtained from monoculture for bean and maize as 227.2 kg/da and 1223.8 kg/da respectively. In the mixture of 2maize:l bean gave the highest average land equivalent ratios (LER) value for grain yield as 0.93 In the mixture of lmaize:2bean gave the lowest average land equivalent ratios (LER) value for grain yield as 0.80.