Van-Gevaş ekolojik koşullarında bazı patates (Solanum tuberosum L. ) çeşitlerinin verim ve verim ögelerinin belirlenmesi
The Determination of yield and yield components of some potato cultivars (Solanum tuberosum L. ) in Van-Gevaş ecological conditions
  1. Tez No: 120786
  2. Yazar: ADNAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, çeşit, verim, Potato, cultivar, yield. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET VAN-GEVAŞ EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI PATATES {Solunum tuberosum L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ AKYÜZ, Adnan Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Burhan ARSLAN Şubat 2002, 27 sayfa Bu çalışma Van-Gevaş ekolojik koşullarında bazı patates çeşitlerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme 2000 yılında çiftçi koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre ve 3 tekrarlamalı yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan 18 patates çeşidinin bitki boyu 21.7 - 60.1cm, yumru sayısı 3.3 - 6.0 adet/ocak, yumru ağırlığı 35.0 - 71. 7g, yumru verimi 641 - 2204 kg/da ve nişasta oranı %10. 1 - 17. 8 arasında değişmiştir. En yüksek yumru verimi Yaylakızı çeşitinde (2204 kg/da), en düşük yumru verimi ise Lady Christl çeşidinde (641 kg/da) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF YIELD AND YIELD COMPONENTS Of SOME POTATO CULTIVARS (Solatium tuberosum L.) IN VAN - GEVAŞ ECOLOGICAL CONDITIONS AKYÜZ, Adnan M. Sc. Field Crops Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Burhan ARSLAN February 2002 27 pages In this study, it was aimed to determine the yield and yield components of some potato varieties in Van - Gevaş ecological conditions. The randomised blocks experimantal design was considered for the research in the farm conditions in 2000, with 3 replications. Eighteen potato cultivars were used in the study, and results showed that the plant height of the potato cultivars changed between 21.7 and 60.1cm, the tuber number between 3.3 and 6.0 per hill, the tuber weight between 35.0 and 71. 7g, the tuber yield between 641 and 2204 kg/da, and the starch ratio between 10,1 and 17.8 %. The highest tuber yield was obtained from Yaylakızı cultivar (2204 kg/da) while the lowest tuber yield was found from Lady Christl (641 kg/da).