Van ekolojik koşullarında farklı örtü altı tiplerinde bazı çilek çeşitlerinin adaptasyonu
Adaptation of some strawberry cultivars grown under different tunnels in Van ecological conditions
  1. Tez No: 139526
  2. Yazar: ERSİN GÜLSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜDAİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, örtüaltı, verim, adaptasyon, strawberry, protected cultivation, yield, adaptation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma Van ekolojik koşullarında farklı örtü tipleri altında bazı çilek çeşitlerinin yetiştirilmesi olanakları incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Fern, Kamarosa, Sweet Charlie ve Dorit çeşitlerinin frigo fideleri kullanılarak açıkta, alçak tünelde ve yüksek tünelde dikim yapılmıştır. Farklı yetiştirme ortamlarının verim üzerine etkileri incelendiğinde açıkta en fazla verim Sweet Charlie (44.78 g/bitki) çeşidinden alınmıştır. Alçak tünelde en yüksek verimi Sweet Charlie (391.30 g/bitki) ve Fern (328.09 g/bitki) çeşidi vermiştir. Yüksek tünelde ise en yüksek verimi yine Sweet Charlie (223.28 g/bitki) çeşidi vermiştir. Dorit çeşidinden tüm uygulamalarda düşük sonuçlar alınmıştır. Çeşitler meyve sayısı bakımından incelendiğinde en fazla meyve sayısını alçak tünelde gün-nötr bir çeşit olan Fern vermiştir. Meyve iriliği bakımından en iri çeşit olarak tüm yetiştirme ortamlarında Sweet Charlie çeşidi bulunmuştur. Bu çalışmayla denemeye alınan çeşitler içerisinde Sweet Charlie çeşidinin açık, alçak tünel ve yüksek tünelde en yüksek verimi veren çeşit olarak Van ekolojik şartlan için en uygun çeşit olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to grow some strawberry cultivars under different tunnels in Van ecological conditions. For this, frigo seedlings of Fern, Kamarosa, Sweet Charlie and Dorit strawberry cultivars were transplanted to low and high tunnels as well open field. While Sweet Charlie (44.78 g/plant) gave the highest yield in the field conditions Sweet Charlie (223.28 g/plant) also produced the highest yield under high tunnels. Sweet Charlie (391.30 g/plant) and Fern, (328.09 g/plant) gave the highest yield under low tunnels. On the other hand, the highest fruit number was obtained from Fern, which is a day-neutre cultivar. Sweet Charlie produced the biggest strawberry fruits in all three conditions. As a result we recommend high-yielded Sweet Charlie strawberry cultivar for open field, low and high tunnels in Van ecological conditions.