Lyapunov fonksiyonlarını oluşturma yöntemleri üzerine
On the methods of the creation of Lyapunov's functions
- Tez No: 139530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lyapunov functions, Nonlinear equations m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET LYAPUNOV FONKSİYONLARINI OLUŞTURMA YÖNTEMLERİ ÜZERİNE DİKTAŞ, Adilşah Yüksek Lisans Tezi, Matematik Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı : Doç. Dr. Cemil TUNÇ Ağustos 2003, 43 sayfa Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sonraki bölümlerde kullanılacak temel tanım ve teoremlere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise literatürde Lyapunov fonksiyonlarının inşa edinilmesinde kullanılan krasovskii yöntemi tanıtılarak, sabit katsayılı denklem sistemleri için Lyapunov fonksiyonlarının oluşturulması ve toplam enerji fonksiyonunun bir Lyapunov fonksiyonu olarak göz önüne alınması hususları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde kareleştirme yöntemi, özgün yöntem ve matris yönteminin Lyapunov fonksiyonlarının oluşturulmasında nasıl uygulandığı açıklanmıştır. Son bölümde ise matris yönteminin altıncı basamaktan lineer olmayan denklemlere uygulanması, Lyapunov fonksiyonlarının oluşturulmasında kullanılan Lagrange - Charpit yöntemi ve değişken katsayılı yöntemler tanıtılmıştır. Anahtar Kelimeler : Lyapunov fonksiyonlar, Lineer olmayan denklemler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON THE METHOTS OF THE CREATION OF LYAPUNOV'S FUNCTIONS DİKTAŞ, Adilşah M. S. Thesis, Department of Mathematics Supervisor: Doç. Dr. Cemil TUNÇ August 2003, 43 pages This thesis consits of four chapters. In the first chapter, some basic definitions and theorems which will be used in the later chapters have been given. In the second chapter, Krasovskii' s method, which is used to construct Lyapunov functions in the relavant literature has been introduced and have considered the subject namely, constructing Lyapunov functions for constant coefficients linear diferantial aquations systems and the total energiy functions accepted as a Lyapunov functions. In the third chapter, it has been explained how to use perfect square method, intrinsic method and matrix method to construct Lyapunov functions. In the last chapter, the application of matrix method to nonlinear differantial equations of sixth - order, Lagrange - Charpit method and variable coefficients methods which are used to construct Lyapunov functions have been presented.