Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin besin tüketim düzeyleri ve bunları etkileyen faktörler üzerine bir araştırma
A Research on food consumption levels of students at Yüzüncü Yıl University and affecting factors
  1. Tez No: 139531
  2. Yazar: MESUT UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Dengeli Beslenme, Lisans öğrencisi, Consumption, Balanced Nutrition, Students. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN BESİN TÜKETİM DÜZEYLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA UÇAR, Mesut Yüksek Lisans Tezi, Tanın Ekonomisi Ana Bilim Dab Tez Danışmanı: Prof. Dr. Cengiz ÇAKIR Mayıs 2003, 68 sayfa Bu araştırmanın amacı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin besin tüketim alışkanlıklarım incelemek ve sonuçlan (»taya koyarak yol gösterici çözüm önerileri sunmaya çalışmaktır. Bu amaçla Yüzüncü Yıl Oniversitesi'nde okuyan lisans öğrencilerinin tüketim ve beslenme alışkanlıkları ile bunları etkileyen faktörler incelenerek sorunlar ortaya konmuştur. Bu sorunları ortadan kaldırabilecek bazı çözüm önerileri üretilmiştir. Çalışmanın başlıca materyalini Yüzüncü Yıl Oniversitesi'nde Ziraat, Veteriner, Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakülteleri 'nin 2002-2003 yıllarında öğrenimlerine devam eden 323 lisans öğrencisinden anket yoluyla derlenen orijinal nitelikli veriler oluşturmuştur. Bu veriler öğrencilerin okudukları fakültelere, kaldıkları yerlere, cinsiyetlerine ve sınıflarına göre gruplara ayrılarak incelenmiştir. Araştırmada“Çok Kademeli Tabakalı Örnekleme”yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlanma göre, araştırmaya katılan lisans öğrencilerinin kişi başına aylık toplam gelirlerinin yaklaşık olarak 175000000 TL/ay, yine kişi başına aylık toplam harcamalarının ise yaklaşık olarak 200000000 TL/ay olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrenciler gelir-harcama unsurlarım t)elirtirken bazılarını tahmini olarak söylediklerinden harcamalar gelirlere göre daha yüksek çıkmıştır. Öğrencilerin elde ettikleri gelirin ortalama olarak % 54.Pini aileden alınan harçlıklar oluşturmaktadır. Harcamalarının % 37'sini gıda maddelerine yapılan harcamalar oluşturmaktadır. Gıda harcamaları içinde marketlerden yapılan alımlar % 29'luk paya sahiptir. Öğrencilerin en çok tükettikleri yiyecekler başında ekmek, makarna ve yumurta gelmektedir. En çok tüketilen içeceklerin ise çay-kabve ve süt olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğrenciler ortalama olarak ayda 8 öğün kızartma tüketmektedir. Öğrencilerin yiyecek ve içecekleri almayı tercih ettikleri aracıların başında marketler gelmektedir. Gıda maddesini alırken en çok gıda maddesinin fiyatına dikkat etmektedirler, öğrenci gelirlerinin, tükettikleri yiyeceklerin ve kampüste sunulan gıda maddelerinin öğrencilerin dengeli beslenmelerine yetmediği tespit edilmiştir. öğrencilerin büyük çoğunluğu günde 2 ve 3 öğün yemek yemektedir, öğrencilerin % 73'ünün yemek pişirebildiği, % 65'înin ise yemek pişirme olanağının ılduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin % 49'u sabah kahvaltısı, % 5.5'i öğle yemeği ve % 1 'i de akşam yemeği yememektedir. Sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin çoğu kahvaltısını çay ile birlikte simit-poğaça ve peynir yiyerek geçiştirmektedir. Öğrenciler öğle yemeklerini en çok kantin ve yemekhanelerde 'emektedir, öğrencilerin % 50'si sigara içmektedir. Bunların % 27'si de sigara çmeye üniversitede başlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON FOOD CONSUMPTION LEVELS OF STUDENTS AT YÜZÜNCÜ YEL UNIVERSITY AND AFFECTING FACTORS UÇAR, Mesut MSc Thesis, Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof.Dr. Cengiz Çakır May, 2003, 68 pages The purpose of this research is to investigate food consumption habits of students attending to Yüzüncü Yıl University and to suggest some solutions in the light of research findings. Factors affecting food consumption levels and eating habits of students were studied and some solutions are suggested for nutrition problems. The principal material of the research were consisted of original data obtained by means of interviews conducted with 323 students attending several classes of Agriculture, Veterinary, Education and Science-Literature Faculties of Yüzüncü Yıl University. Date were classified according to acuities, classes, types of residence and sexes during analysis. Multistage stratifed sampling method was employed. According to the research findings average monthly income and expenditures per person are 175 and 200 million Turkish Pounds respectively. The students may probably overestimated their expenditures. 54.1 percent of the mcomes of students were provided by their families. Food expenses consist of 37 percent of the monthly expenditures. Purchases from super markets consist of 29 pertcent of total food expenses. Breads, macarony and eggs are basic foods consumed most of the students. Tea, coffee and mük are basic liquids consumed. The students are eating fried meals eight times in a month. Supermarkets are the primary source of supply for food and bewerages. The students declared that men- incomes are not sufficent for a healty nutrition and foods served at campus are not satisfactory. Most of the students are eating two or three times in a day. Although 73 percent of the students have cooking abilities, 65 percent of them have cooking facility. 49 percent of the students omitting breakfast, while % 6 J percent ignoring lunch and 1 percent cannot eat dinner. Most of the students are eating simit ( a circle shaped bread with sesam seeds) and cheese or small pies with a cup of tea during breakfast The students are having lunch mostly in canteen and restaurants at the campus. 50 percnt of the student are smoking cigarettes and 27 percent of mem has began smoking during university years.