Domateste farklı tuzluluk seviyelerinin fide kalitesi, bitki gelişimi ve verim üzerine etkileri
Effects of different salinity levels on the seedling quality, plant growth and yield of tomato
- Tez No: 139542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak tuzluluğu, domates, fide kalitesi, bitki gelişimi, verim, Soil salinity, tomato, seedling quality, plant growth, yield
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Araştırma domatesin tohum çıkış ve fide gelişimi ile verimliliği üzerine değişen konsantrasyonlardaki toprak tuzluluğunun etkilerini ortaya çıkartmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada fide ve tarla döneminde 0, 10, 20, 30 ve 40 mM NaCI dozları ile 0, 10, 20, 30 ve 40 mM NaCI koşullarında yetişen fidelerin normal tarla performansları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Değişen tuz konsantrasyonları sürgün ve kök boyu, yaprak sayısı, sürgün yaş ve kuru ağırlığı, kök boğazı çapı, kök yaş ve kuru ağırlığı, meyve boyu ve eni parametrelerine önemli düzeyde etki yapmazken fide ölüm oranı, toplam verim, meyve sayısı, meyve pH' sı parametrelerine etkisi önemli bulunmuştur. Düşük konsantrasyonlu (20 ve 30 mM NaCI' ye kadar) toprak tuz içeriği domates tarımı açısından önemli bir engel olarak görülmemektedir. Bu bağlamda tuzluluk yönünden kısmen problemli toprakların ciddi bir verim ve kalite kaybı olmaksızın domates tarımında kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine the effects of different salinity levels on the seed emergence, seedling growth and yield of tomato. Field performances of tomato plants grown different salinity levels (0, 10, 20, 30 and 40 mM NaCI) in both seedling and field conditions were determined. Different salinity levels had significant effects on seedling survival rate, total yield, fruit number and fruit pH while there was no significant effect on the height of shoot and root, leaf number, fresh and dry shoot weights, shoot diameter, fresh and dry root weigts, widht and lenght of fruit. Low concentration of salt up to 20 and 30 mM NaCI cannot be an obstacle for tomato production. Therefore, it is thought that partially problematic soils for salinity can be used in tomato production without no serious loss in yield and quality.