Varto yöresi Morkaraman koyunlarının büyüme-gelişme ve dış yapı özellikleri
Some body measurements and growth characteristics of Morkaraman sheep of Varto region
  1. Tez No: 139546
  2. Yazar: RUŞEN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL AŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Morkaraman Koyunları.Kuzu, Büyüme- Gelişme, Vücut ölçüleri, Morkaraman sheep, Lamb, Growth, Body Mesaurement 111
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET VARTO YÖRESİ MORKARMAN KOYUNLARININ BÜYÜME - GELİŞME VE DIŞ YAPI ÖZELLİKLERİ AKTAŞ, Ruşen Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. YüceLAŞKIN Mayıs 2003, 41 sayfa Bu araştırma, Muş ili Varto İlçesi Tuzlu köyünde yetiştirilen 90 baş Morkaraman koyunu ve bunlardan 2001 yılı Mart ayında doğan 91 baş Morkaraman kuzusu üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada kuzuların çeşitli dönem canlı ağırlıkları, günlük canlı ağırlık artışları, koyunların doğum, kırkım, koç katım dönemlerinde canlı ağırlıkları ile yine aynı dönemlerde koyunlara ait vücut ölçüleri incelenmiştir. Morkaraman kuzularında düzeltilmiş ortalama canlı ağırlıklar; doğum, 15, 30, 45, 60, 75 ve 90. günlerde sırasıyla 3.91±0.18, 6.19±0.26, 9.65±0.40, 13.44±0.54, 17.23±0.64, 21.00i0.68, 25.49±0.31 kg; doğum-15. gün, doğum-30. gün, doğum-45. gün, doğum-60. gün, doğum-75. gün ve doğum-90. gün arasındaki günlük canlı ağırlık artışları ise sırasıyla 0.150±0.01, 0.187±0.01, 0.214±0.01, 0.224±0.0.01, 0.229±0.09 ve 0.235±0.03 kg olarak bulunmuştur. Düzeltilmiş değerlere göre Morkaraman koyunlarının, doğum dönemi, kırkım ve koç katım dönemlerindeki canlı ağırlıkları sırasıyla 47.28±1.79, 49.00±1.81 ve 52.05i0.90 kg olarak saptanmıştır. Morkaraman koyunlarına ait cidago yüksekliği, vücut uzunluğu, kürekler arkası göğüs genişliği, göğüs derinliği, göğüs çevresi ve but çevresi değerleri, doğum mevsiminde sırasıyla 67.55±0.32, 63.40±0.47, 18.93±0.32, 31.30±0.21, 91.76±0.82, 64.25±0.75 cm, kırkım döneminde aynı sırayla 68.00Ü.04, 64.55±0.42, 18.98±0.34, 31.01±0.24, 90.15±0.74, 62.63i0.69 cm ve koç katım döneminde aynı sırasıyla 67.83i0.28, 64.29i0.49, 19.31iO.28, 30.84i0.25, 91.34i0.77, 63.82i0.54 cm olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOME BODY MESAUREMENTS and GROWTH CHARACTERISTICS OF MORKARAMAN SHEEP OF VARTO REGION AKTAŞ, Ruşen MSc, Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Yücel AŞKIN May 2003, 41 pages This study was carred out on 90 Morkaraman sheep and 91 lambs that were obtained from those sheep in March 2001 in the village of Tuzlu of Varto, Muş. In the study periods of body weight and daily live weight of the lambs and body weight at partirution, searing and mating periods of the sheep were examined. Morkaraman was also determined body measurements. Adjusted means of the Morkaraman lambs, were 3.91±0.18, 6.19±0.26, 9.65±0.40, 13.44±0.54, 17.23±0.64, 21.00±0.68 and25.49±0.31kg, for birth weight, weaning weight, 15th, 30th, 45th, 60th, 75th, 90th, live weight, respectively. The avarege daily gain of lambs were 0.150±0.01, 0.187±0.01, 0.214±0.01, 0.224±0.01, 0.229±0.09, 0.235±0.03 kg between birt-15th, birt-30th, birt-45th, birt-60th, birt- 75th, birt-90th respectively. The overalls means of live Weight at parturition shearing and mating periods were 47.28Ü.79, 49.00±1.81 and 52.05±0.03 kg, respectively. The means of body measurement measured at parturition, shearing and mating were 67.55±0.32, 68.25±0.52 ve 67.83±0.28 for height at withers, 63.40±0.47, 64.55±0.42 and 64.29±0.49 for body lenght, 18.93±0.32, 18.98±0.34 and 19.31±0.28 for hearth width back of withers, 31.30±0.21, 31.01±0.24 and 30.84±0.25 for hearth grith, 91.76±0.82, 90.15±0.74 and 91.34±0.77 for hearth gith, 64.25±0.75, 62.63±0.69 and 63.82±0.54 cm for legs girth, respectively.