Şavşat (Artvin) yöresinde yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
A Taxonomical research on the macrofungi grown in Şavşat (Artvin) province
- Tez No: 139552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Makrofonguslar, Taksonomi, Şavşat (Artvin), Türkiye, Macrofungi, Taxonomy, Şavşat (Artvin), Turkey. m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET ŞAVŞAT (ARTVİT)YÖRESİNDE YETİŞEN MAKROFUNGUSLAR ÜZERİNDE TAKSONOMİK BİR ARAŞTIRMA BİBER, Gökhan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Kenan DEMİREL Eylül 2003, 113 sayfa Bu çalışma, 2002 yıllında Şavşat (Artvin) ilçesinden toplanan makrofiınguslar üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları esnasında toplanan örneklerin doğal habitatlarında renkli negatif ve slaytları çekilerek gerekli morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının tür hakkındaki bilgileri kaydedilmiştir. Laboratuvar ortamında gerekli mikroskobik incelemeler yapılarak mikroskobik veriler elde edilmiştir. Makroskobik ve mikroskobik verilerin kullanımıyla Ascomycetes ve Basidiomycetes sınıfları içinde dağılım gösteren 8 ordo ve 26 familyaya ait 50 makrofüngus taksonu teşhis edilmiştir. Bunların 19'u yenir, 26'sı yenmez ve 5 tanesi ise zehirlidir. Ayrıca bu çalışma ile 8 makrofüngus taksonu ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makrofüngus florasına ilave edilmiştir. Bunlar; Gyromitra in/ula, Lepiota ventriosospora, Amanita regalis Inoçybe calida, Otidea alutacea, Pycnoporus cinnabarinus, Hydnellum aurantiacum, Clavariadelphus ligula. Teşhisi yapılan tüm makrofüngus taksonlannın makroskobik ve mikroskobik özellikleri ile taksonomileri, yetişme yeri özellikleri, yayılışları ve diğer özellikleri verilmiştir. Çalışmada tespit edilen makrofüngus taksonlan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mikoloji Herbaryumu'nda saklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A TAXONOMICAL RESEARCH ON THE MACROFUNGI GROWN IN ŞAVŞAT (ARTVİN) PROVINCE BİBER, Gökhan MSc, Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kenan DEMİREL September 2003, 1 13 pages This study was carried out on macrofungi growing in Şavşat province in the 2002. During field investigations, color slides and negatives of the macrofungi taxa were taken from their natural habitats. The knowledge of local people about macrofungi and necessary morphological and ecological features were recorded. The microscopic data were provided from laboratory studies. According to macroscopic and microscopic investigations, 50 macrofungi taxa were identified belonging to 8 ordo and 26 families in Ascomycetes and Basidiomycetes classis. 19 of the total 50 taxa are edible, 26 are inedible and 5 are poisonous. Especially 8 species were added to macrofungi flora of Turkey for the first time in this study. These are; Gyromitra infula, Lepiota ventriosospora, Amanita regalis Inocybe calida, Otidea alutacea, Pycnoporus cinnabarinus, Hydnellum aurantiacum, Clavariadelphus ligula. Macroscopic and microscopic features of identified macrofungi and their taxonomical characters, habitats, distribution in the area and other properties were given.