Artvin yöresinde değişik yaşlı kuruluşlar gösteren saf doğu ladini (picea orientalis (L.) link.) meşcerlerinin silvikültürel yönden incelenmesi
The Research on the silvicultural properties of unevenaged picea orientalis stands in Artvin area
  1. Tez No: 83347
  2. Yazar: TURGAY VATAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değişik Yaşlı, Meşcere, Saf Doğu Ladini. IV, Unevenaged, Stand, Pure Picea Orientalis
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bu çalışmada Artvin ve Şavşat Orman İşletme Müdürlükleri mıntıkasmdaki değişik yaşlı kuruluş gösterdiği varsayılan saf doğu ladini meşcerelerinin değişik silvikültürel özellikleri belirlenmiş ve meşcere kuruluşları ortaya konmuştur. Değişik yaşlı bu meşcerelerde iki ve çok tabakalılığın yarımda seçmeye benzer kuruluşlar da görülmektedir. Az da olsa bazı meşcerelerde tek tabakalılık görülmekte olup, bu meşcerelerde toprak şartlarının olumsuzluğu dikkat çekmektedir. Meşcerelerde genellikle tüm çap ve boy kademelerinde birey bulunmakta olup, ağaçların çap kademelerine dağılışları genelde azalan bir eğri şeklindedir. Toprak şartlarının iyileşmesi oranında bireylerin çap ve boy gelişmeleri daha çok olmaktadır. Yani toprağm derin, verimli ve humusça zengin olması durumunda bireyler daha geniş çaplı ve yüksek boylu olmaktadırlar. Kapalılığın 0.6 civarında olduğu meşcerelerde gençlik oluşumu yeterli olup, gençlik ve sıklık çağlarında ladinlerin sipere uzun yıllar dayanabildiği anlaşılmaktadır. Ağaçların alana gelişleri farklı zamanlarda olup, kendiliğinden tabakalı bir durum oluştururlar. Buradan değişik yaşlı kuruluş gösteren saf ladin meşcerelerinde yaş sınıfları amenajman metodunun uygulanmasınm bir zorunluluk olarak görülmemesi gerekir. Bu meşcerelerde özellikle uygun yetişme ortamlarında (gölgeli bakılar), küçük meşcerelerde, gruplarda ve kümelerde gençleştirme çalışmaları yapılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Research On The Silvicultural Properties Of Unevenaged Picea Orientalis Stands In Artvin Area In this study, various silvicultural features for pure and unevenaged stands of Picea orientalis in Artvin and Savsat Forest Enterprises were obserbed and their stand structures were determined. In these unevenaged stands, along with two storied and multistoried stands, structure like selections were also obserbed. In some stands, single-storied stands were rarely observed. In addition, it was found that, the properties of soil in that stands were so poor. Generally, it was found that there were trees in all diameter and heigth categories and the distribution of the trees according to the diameter, had a tendency of decrease. The diameter and height growth of the individuals have increased with the nutrient conditions of the soil. In other words, it was obserbed that, as was expected, the better the nutrient conditions of the soil, the bigger the diameter and the heigth of the trees. In the stands where cannopy closure was approximately 0.6, regenerations were sotisfactory and It was found that oriental spruce in thicket and reproduction stages were able to survive under tree shelter for a long time. The individual trees have come into the area in different times and these individuals,therefore, formed storied structures in lenght It was found that the application of forest managment methods in the unevenaged stands of Picea orientalis is not compulsory. In addition, in these stands, especially suitable growing areas, in the small stands and groups, the regeneration may be applied.