Patateste bazı yabancı ot mücadele metotlarının bazı arthropodlar ve yumru ağırlığı üzerine etkisi
Effects of some weed control methods on some arthropods and tuber weight in potatoes
  1. Tez No: 139553
  2. Yazar: CANAN CANDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL NECİP YARDIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, yabancı ot, arthropod, yumru ağırlığı, Potato, weeds, arthropods, tuber weight
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET PATATESTE BAZI YABANCI OT MÜCADELE METOTLARININ BAZI ARTHROPODLAR VE YUMRU AĞIRLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ CANDAN, Canan Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Erdal Necip YARDIM Ağustos 2003, 26 sayfa Bu çalışma, 2002 yılında Van İli (Merkez)'nde yürütülmüştür. Çalışmada, patateste yabancı ot mücadele metotları olarak saman malçı, herbisit (metribuzin) ve sınırlı mekanik mücadelenin kontrollü olarak patates agroekosisteminde bulunan bazı arthropodlar ve yumru ağırlığı üzerine etkileri araştırılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülen çalışma sonucunda, yabancı ot oranı malç kullanılan parsellerde kontrole oranla önemli derecede düşük miktarda bulunmuştur. Arthropodlardan Cercopidae ve örümcekler dışında, uygulamalar arasında önemli bir fark bulunmamıştır. Yumru ağırlığı, malç uygulanan parsellerde en yüksek değerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF SOME WEED CONTROL METHODS ON SOME ARTHROPODS AND TUBER WEIGHT IN POTATOES CANDAN, Canan Msc, Plant Protection Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Erdal Necip YARDIM August 2003, 26 pages This study was carried out in 2002 in Van. The effects of straw mulch, an herbicide (metribuzin) and limited mechanical control tactics on some arthropods and tuber weight in potato agroecosystems were investigated in a controlled experiment. The experiment was conducted on the basis of complete randomized block design with four replicates for each treatment. The results indicated that the lowest amount of weeds was in the straw mulch treated plots and no significant differences occurred among the arthropod populations, except cercopids and spiders, in response to the treatments. The highest tuber weight was obtained from straw mulch treated plots.