Van ili ve çevresinde tarımsal savaş ekipmanlarının ve uygulama sorunlarının saptanması üzerine bir araştırma
Research determining agricultural pest control equipment and application problems in Van province
- Tez No: 139563
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pesticide application machinery, pesticides, pesticide applicators, mechanization level. in
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET VAN İLİ VE ÇEVRESİNDE TARIMSAL SAVAŞ EKİPMANLARININ VE UYGULAMA SORUNLARININ SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA BOLAT, Ali Yüksek Lisans Tezi, Taran Makinaları Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Tamer UÇAR Haziran 2003, 34 sayfa Bu çalışmada Van ili genelinde tarımsal savaş aletleri ve gübreleme makinalannm durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler anket yolu ile elde edilmiştir. Bu verilerden ilin agro-kimyasal açıdan mekanizasyon düzeyini yansıtan göstergeler ortaya koymuştur. Bu sonuçlara göre yörede zirai mücadelenin çok düşük düzeyde kaldığı ve yapılan incelemelerde çok düşük miktarda olan tarımsal savaş uygulamalarının % 100' ünün de kimyasal savaş uygulaması olduğu saptanmıştır. İncelenen işletmelerde 11 adet tarla pülverizatörüne rastlanmış ve bu tarla pülverizatörleri 1045 da lık bir alanda kullanıldığı belirlenmiştir. Van ilinde ilaçlama makinesine sahip üreticilerin sadece % 3' ü üniversite mezunu olduğu belirlenmiştir. Zirai mücadele makinalanna sahip işletmelerin % 36' sı tarımsal savaş aletini yıllık 30-50 saat arası kullanmakta ve kullanılan bu aletlerin % 45' ine kalibrasyon yapılırken diğerleri hiç kalibre edilmemektedir. Zirai mücadele yapan çiftçilerin %13' ü kullanılan ilaç kutularını saklamaktadırlar. Ayrıca incelenen işletmelerin sadece % 28' lik kısmı santrifüj gübre dağıtma makinası kullanmaktadır. Anahtar Kelimeler : Tarımsal savaş makinaları, pestisitler, pestisit uygulayıcıları, mekanizasyon düzeyi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCH ON DETERMINING AGRICULTURAL PEST CONTROL EQUIPMENT AND APPLICATION PROBLEMS IN VAN PROVINCE BOLAT, Ali MSc, Farm Machinery Department Superviser: Asst.Prof.Dr. Tamer UÇAR October 2003, 34 pages The objective of this study was to determine mechanization level of pesticide application in agriculture and application problems in Van Province. Visits to farmers were organized and survey forms were filled out to gather information about the subject. Analysis of data showed that chemical application was the number one method of pest management and mechanization level and variety of machines used in agricultural pesticide application in the area was very low as compared to Turkey's averages. Knapsack sprayers were the mostly used machines for application. Only 11 field sprayers were determined in visited farms with 1045 da of farmed area in total. Nozzle tips delivering chemicals with conical type pattern were determined to be the most common tip type. Overall, education level of applicators was low and none of them was trained in using pesticides. 35% of farms using pesticide application equipment were determined to be using their equipment for 30-50 hours annually but 45% of the machines had been calibrated once a year and rest of them had never been calibrated. 13% of the farmers applying pesticides stated that they kept empty pesticide boxes in their storage. Furthermore, centrifugal fertilizer distributors were used in only 28% of the farms investigated.