Van-Gevaş koşullarında farklı azot ve fosfor dozları ile bakteri aşılamasının (Rhizobium phaseoli) şeker fasulyesi (Phaseolus vulgaris L. ) çeşidinin verim ve verim ögeleri üzerine etkisi
The Effects of different nitrogen and phosphore levels and inoculation with rhizobium (Rhizobium phaseoli) on the yield and yield components in sugar bean in Van-Gevaş ecological conditions
- Tez No: 139567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ YILMAZ, YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fasulye, Phaseolus vulgaris, gübreleme, aşılama, Rhizobium, azot, fosfor, verim, Bean, Phaseolus vulgaris, fertilization, inoculation, Rhizobium, nitrogen, phosphore, yield. 111
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET VAN-GEVAŞ KOŞULLARINDA FARKLI AZOT ve FOSFOR DOZLARI ile BAKTERİ AŞILAMASININ (Rhizobium plıaseoli) ŞEKER FASULYESİ {Phaseolus vulgaris L.) ÇEŞİDİNİN VERİM ve VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE ETKİSİ BİLDİRİCİ, Numan Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nuri YILMAZ Nisan 2003, 86 sayfa Bu çalışma, 2001 ve 2002 yıllarında Van-Gevaş ekolojik koşullarında azot, fosfor ve bakterinin fasulyede verim ve bazı verim öğelerine etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Deneme, Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede dört farklı azot (0, 2, 4, 6 kg/da N), dört farklı fosfor (0, 4, 6, 8 kg/da P2O5) dozu ve bakteri uygulamasının Şeker fasulyesi çeşidinde verim ve bazı verim öğelerine etkisi araştırılmıştır. Denemede, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, birincil ve ikincil dal sayıları, bitkide bakla ve tane sayıları, baklada tane sayısı, bitkide tane verimi, bin tane ağırlığı, dekara tane verimi, nodul sayısı, ham protein oranı ve hasat indeksi gibi karakterler incelenmiştir. Azot ve bakteri uygulamalarının, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, birincil ve ikincil dal sayıları, bitkide bakla ve tane sayıları, bitkide tane verimi, dekara tane verimi, nodul sayısı, ham protein oranı ve hasat indeksi gibi karakterler üzerine etkisi önemli olurken, bin tane ağırlığı ve baklada tane sayısına etkisi önemsiz olmuştur. Şeker fasulyesi çeşidinde tane verimi ile bitkide ikincil dal sayısı ve ilk bakla yüksekliği karakterleri arasında önemli ve olumsuz, birincil dal sayısı, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide tane verimi karakterleri ile önemli ve olumlu bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, tane verimi açısından deneme yılları arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. 2001 yılında en yüksek tane verimi 449.10 kg/da ile dekara 2 kg azot (N), 8 kg fosfor (P2O5) ve bakteri uygulamasından elde edilmiştir. 2002 yılında ise en yüksek tane verimi 536.90 kg/da ile dekara 6 kg azot (N), 4 kg fosfor (P2O5) ve bakteri aşılanan parsellerden elde edilmiştir. İki yılın ortalamasında ise en yüksek tane verimi 451.95 kg/da olarak 6 kg azot (N), 4 kg fosfor (P2O5) ve bakteri uygulamasında saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT NITROGEN AND PHOSPHORUS LEVELS AND INOCULATION WITH RHIZOBIUM {Rhizobium phaseolf) ON THE YIELD AND YIELD COMPONENTS IN SUGAR BEAN IN VAN-GEVAŞ ECOLOGICAL CONDITIONS Bildirici, NUMAN PhD, Field Crops Supervisor: Doç.Dr.Nuri YILMAZ April 2003, 86 pages This research was conducted to determine the effects of inoculation with Rhizobium, nitrogen and phosphorus on yield and yield components of Sugar bean in Van-Gevaş in 2001 and 2002 years. The trial was conducted in randomised complete block design with three replication. The aim of the research was to find out the effects of inoculation with Rhizobium, four different nitrogen (0, 2, 4, 6 kg/da N) and four different phosphorus doses (0, 4, 6, 8 kg/da P205) on sugar bean. In this study, plant height, first pod height, the number of primary and secondary branches per plant, the number of pods and seeds per plant, yield of per plant, the number of seeds per pod, 1000-seed weight, seed yield, the number of nodules/plant, crude protein ration and harvest index were investigated. While the effects of nitrogen and inoculation were significant on plant height, first pod height, the number of primary and secondary branches per plant, the number of pods and seeds per plant, yield of per plant, seed yield, the number of nodules/plant, crude protein ration and harvest index; 1000-seed weight and the number of seeds per pod were not significant. The correlations were found to be significant and negative between seed yield and the number of secondary branches per plant, first pod height; significant and positive between seed yield and the number of primary branches per plant, the number of pods per plant, the number of seeds per pod, the number of seeds per plant, yield of per plant. In the research results, four different nitrogen doses (0, 2, 4, 6 kg /da N) and four different phosphorous doses (0, 4, 6, 8 kg/da P2O5) were used: As a result, in 2001 year inoculation, 2 kg/da N and 8 kg/da P205 produced the highest seed yield (449.10 kg/da). Also, in 2002 year inoculation, 6 kg/da N and 4 kg/da P203 produced the highest seed yield (536.90 kg/da). The highest seed yield (483.25 kg/da) were obtained from inoculation, 2 kg/da N and 6 kg/da P205 in avarage of 2001-2002 years.