Tuz stresi altındaki patlıcan genotiplerinde bazı antioksidant enzim aktivitelerinin in vitro ve in vivo olarak incelenmesi
Investigation of some antioxidant enzyme activities in eggplant genotypes grown under salt stress in vivo and in vitro
  1. Tez No: 139569
  2. Yazar: FİKRET YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ELLİALTIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patlıcan, Solanum ssp, oksidatif stres, NaCl, in vitro, antioksidant enzim aktivitesi, Eggplant, Solanum ssp, oxidative stres, NaCl, in vitro, antioxidant enzyme activities 111
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET TUZ STRESİ ALTINDAKİ PATLICAN GENOTİPLERİNDE BAZI ANTİOKSİDANT ENZİM AKTİVİTELERİNİN m vitro ve m vtvo OLARAK İNCELENMESİ YAŞAR, Fikret Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Şebnem ELLİALTIOĞLU Nisan 2003, 139 sayfa Araştırmanın amaçlan, a) patlıcanda tuza tolerans bakımından genotipler düzeyinde farklılıkların bulunup bulunmadığını araştırmak, b) tuza toleransın belirlenmesinde kullanılacak etkin seçim parametreleri saptamak, c) patlıcanda antioksidant enzim aktiviteleri ile tuza tolerans yeteneği arasında ilişkilerin olup olmadığım hem bitkide (in vivo), hem de kallus kültüründe (in vitro) incelemektir. Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için çalışma, birkaç aşamada yürütülmüştür, ön seçim aşamasında, incelenen temel bazı büyüme parametreleri ve fizyolojik değişimler çerçevesinde otuz sekiz adet farklı patlıcan genotipi, tuza tolerans bakımından sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. İlk aşamada kullanılan genotiplerden 3 1 adedi Solanum melongena L.türüne ait olup 4 adedi açık tozlanan tescilli yerli çeşit, 27 adedi ise ülkemizin değişik yörelerinde yetiştirilen yerel populasyonlardan oluşmaktadır. Bunlardan başka, Solanum sisymbriifolium, S. aethiobicum gr. aculentum, S. aethiobicum, S. torvum gibi Solanum cinsine ait yabani türler de kullanılmıştır. Yaprak, gövde ve kök ağırlıklarının belirlenmesi ve boy ölçümleri; yaprak sayısı ve alanın belirlenmesi; mineral element analizleri (Na+, K+, Cl" iyonları); klorofil ve lipid peroksidasyonu (MDA) ölçümleri sonucunda yapılan bu sınıflandırma ile tuza tolerant ve duyarlı grupları temsil edecek toplam 10 adet genotip seçilmiştir. Böylelikle ikinci aşamada, bir önceki tüm incelenen parametreler bir kez daha tekrarlanarak genotip sayısı 5'e indirilmiştir (İki adet tuza tolerant genotip: Burdur Bucak-3, Mardin Kmltepe-22; iki adet tuza duyarlı genotip: Giresun-8, Artvin Hopa-14; bir adet tuza tolerant yabani tür S.sisymbriifolium-36). Üçüncü aşamada ise, tuza tolerant ve duyarlı olduğu belirlenen toplam beş adet patlıcan genotipinde antioksidant enzim aktiviteleri incelenmiştir. Bu aşama, su kültüründe yetiştirilen bitkiler kullanılarak yapıldığı gibi, in vitro kallus kültürleri koşullarında da yapılmış, kallus dokusu üretilemeyen yabani tür dışında, dört genotipte kontrol ve tuz stresi ortamlarında üretilen kalluslardaki SOD, CAT, GR ve APX enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, antioksidant enzim aktivitelerinin tuza tolerans üzerinde çok etkili olduğu; tuzlu koşullarda yaşayabilen patlıcan genotiplerinin antioksidatif enzim sistemlerini kuşkuya yer vermeyecek biçimde kesinlikle duyarlı genotiplere göre çok daha aktif kullandıkları belirlenmiştir. Kallus dokularındaki enzim aktiviteleri, tam bitki örnekleri ile paralel sonuçlar vermiş ve tuza tolerans derecesinin belirlenmesinde patlıcanda kallus kültürlerinin kullanılabileceği gösterilmiştir. Enzim aktivitelerinin dışında patlıcanda tuza tolerans düzeyi hakkında en iyi bilgiyi verebilecek parametrenin yapraklarda ölçülen K/Na oram olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF SOME ANTIOXIDANT ENZYME ACTIVITIES IN EGGPLANT GENOTYPES GROWN UNDER SALT STRESS m vttro and m VIVO YAŞAR, Fikret Ph.D. Thesis, Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Şebnem ELLİALTIO?LU April 2003, 139 pages The aims of the study are (a) to reveal whether there are differences among the eggplant genotypes for salt tolerance, (b) to establish effective selection criteria in the determination of salt tolerance, and (c) to investigate whether there are relationships between the antioxidant enzyme activities and salt tolerance in both plant level (in vivo) and callus culture (in vitro)ln order to realize these aims, the study was carried out in several stages. In pre-selection stages, 38 different eggplant genotypes were classified according to some growth parameters and physiological changes. Most of these genotypes (four of them are registered open pollinated local cultivars and twenty-seven of them are landraces grown different parts of Turkey) belong to Solanum melongena L. Other wild Solanum species used in the study are Solanum sisymbriifolium, S. aethiobicum gr. aculentum, S. aethiobicum, and S. torvum. Total ten genotypes which were representative the tolerant and susceptible groups were pre-selected based on the classification according to the measurements of the leaf, stem and root weights; the determination of the leaf number and the leaf area; the analysis of some nutrients (Na+, K+, CI" ), chlorophyl and lipid peroxidation (MDA). Then, the number of genotypes were minimized to five (two salt tolerant genotypes, Burdur Bucak-3, Mardin Kızütepe-22; two salt susceptible genoytes, Giresun-8 and Artvin Hopa-14; a salt tolerant wild species, S.sisymbriifolium-36) in the second stages by repeating the pre-selection procedure. In the third stages, the antioxidant activities of SOD, CAT, GR and APX enzymes were investigated in these five genotypes grown both in water culture and in vitro callus culture (except the wild species which cannot be propagated in vitro). At the end of the study, it was determined that antioxidant enzyme activities were very effective on the salt tolerance, and tolerant eggplant genotypes were capable of using their antioxidant enzyme systems more actively than the susceptible ones. Enzymes activities of plants grown in callus culture were as similar as those of plants grown in vivo. Therefore, the callus culture could be used in the determination of salt tolerance. It was also determined that the best parameter for the determination of salt tolerance other than the enzyme activities was the rate of K/Na in the leaves.