Van ekolojik koşullarında sıra aralığı, azot ve fosfor uygulamalarının aspir (Carthamus tinctorius L. )'de verim ve verimle ilgili bazı özellikler üzerinde etkileri
The Effect of row spacing, nitrogen and phosphorus applications on the yield and some yield components of safflower in Van ecological conditions
  1. Tez No: 139571
  2. Yazar: MURAT TUNÇTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aspir (Carthamus tinctorius L.), fosfor, azot, sıra aralığı, verim, Safflower (Carthamus tinctorius L.), phosphorus, nitrogen, row spacing, yield in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET VAN EKOLOJİK KOŞULLARINDA SIRA ARALIĞI, AZOT VE FOSFOR UYGULAMALARININ ASPİR (Carthamus tinctorius L.)'DE VERİM VE VERİMLE İLGİLİ BAZI ÖZELLİKLER ÜZERİNDE ETKİLERİ TUNÇTÜRK, Murat Doktora tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Burhan ARSLAN Temmuz 2003, 124 sayfa Araştırma, 2001 ve 2002 yıllarında Van ekolojik koşullarında farklı azot ve fosfor dozları ile sıra aralığı uygulamalarının Yenice aspir çeşidinde verim ve bazı verim öğelerine etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışına Van' in Edremit ilçesine bağlı Çiçekli belediyesinde sulu koşullarda bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamak olarak yürütülmüştür. Araştırmada üç farklı fosfor dozu ( 0, 6 ve 12 kg/da ) ve dört farklı azot dozu ( 0, 5,10 ve 15 kg/da ), üç değişik sıra aralığı (20, 30 ve 40 cm) mesafesinde uygulanmıştır. Denemede bitki boyu, ana dal sayısı, ikinci dal sayısı, tabla sayısı, mahsuldar tabla sayısı, tablada tane sayısı, bin tane ağırlığı, dekara tane verimi, ham protein oranı, ham yağ oranı, protein verimi ve yağ verimi gibi karakterler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre. 2001 yılında en yüksek birim alan tane verimi 222.79 kg/da ile 12 kg/da fosfor, 10 kg/da azot ve 20 cm sıra aralığı uygulamasından elde edilirken, 2002 yılında en yüksek tane verimi 156.21 kg/da ile 12 kg/da fosfor, 15 kg/da azot ve 30 cm sıra aralığı uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF ROW SPACING, NITROGEN AND PHOSPHORUS APPLICATIONS ON THE YIELD AND SOME YIELD COMPONENTS OF SAFFLOWER IN VAN ECOLOGICAL CONDITIONS TUNÇTÜRK, Murat PhD Thesis, Department of Field Crops Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Burhan ARSLAN July 2003, 124 pages The aim of this study was to investigate the effects of different nitrogen and phosphorus levels with row spacing applications on the yield and some yield components in Yenice safflower cultivar under Van conditions in 2001 and 2002. The study was conducted in the Çiçekli village of Edremit county of Van. In this research three different phosphorus levels (0, 6 and 12 kg/da ) and four different nitrogen levels (0,5, 10 and 15 kg/da ) and three different row spacing were applied. In this study, plant height, number of primary branches, number of secondary branches, heads per plant, number of fertile head, seeds per head, 1000seed weight, seed yield, crude protein ratio, crude oil ratio, protein yield and oil yield were investigated. According to the results of this research, the highest seed yield (222.79 kg/da) was obtained by 12 kg/da phosphorus, 10 kg/da nitrogen and 20 cm row space applications in 2001.,The highest seed yield (156.21 kg/da) was obtained by 12 kg/da phosphorus, 15 kg/da nitrogen and 30 cm row space applications in 2002.