Van bölgesinde tesis edilecek çim alanları için uygun tür karışımları ve ekim oranlarının saptanması
Determination of proper species mixtures and seeding rates for turfgrass establishment in Van province
- Tez No: 139572
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY ANDİÇ, DOÇ. DR. İBRAHİM HAKKI YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çim bitkileri, Karışım oranları, Ekim Oranları, Turfgrass, Turfgrass mixtures, Seeding rates iii
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET VAN BÖLGESİNDE TESİS EDİLECEK ÇİM ALANLARI İÇİN UYGUN TÜR KARIŞIMLARI VE EKİM ORANLARININ SAPTANMASI ZORER, Şeyda Doktora Tezi, Tarla Bitkileri, Ana bilim Dalı Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. Nuray ANDİÇ Mart 2003, 77 sayfa Bu araştırma, 2001 ve 2002 yıllarında Van koşullarında tesis edilecek çim alanları için farklı çim türleri karışımları ve ekim oranlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada çok yıllık çim (Lolium perenne), rizomlu kırmızı yumak (Festuca rıbra var. rubra), çayır salkım otu (Poa pratensis), rizomsuz kırmızı yumak (Festuca rubra var. commutata), narin kırmızı yumak (JFestuca rubra var. trichophylla), kamışsı yumak (Fesluca arundinacea), narin tavusotu (Agrostis tenuis), stolonlu tavusotu (Agrostis stolonifera) ve koyun yumağı (Festuca ovina) türlerinin 20 farklı karışımı ve standart bir karışımda (% 40 Lolium perenne + % 20 Festuca rubra var. rubra + % 20 Poa pratensis + % 20 Festuca rubra var. commutata) 10-100 g/m2 aralıklarıyla belirlenen ekim oranları karşılaştırmalı olarak denenmiştir. Çalışmada karışım oranlarının ve ekim oranlarının kaplama hızı, bitki boyu, yeşil ot verimi, kaplama derecesi, renk, çim kalitesi ve kardeş sayısı üzerine etkileri incelenmiştir. İçerisinde çok yıllık çim {Lolium perenne), kamışsı yumak (Festuca arundinacea) rizomlu kırmızı yumak (Festuca rubra var. rubra). Rizomsuz kırmızı yumak (Festuca rubra var. commutata) ve çayır salkımotu (Poa pratensis) bulunan karışımlarda kaplama hızı, kaplama derecesi, renk, çim kalitesi gibi değerlendirmelerde olumlu sonuçlar alınmış, stolonlu tavusotu (Agrostis stolonifera), narin tavusotu (Agrostis tenuis) karışımlarından ise olumlu sonuçlar alınamamıştır. Araştırmada kullanılan % 40 Lolium perenne + % 20 Poa pratensis + % 40 Festuca arundinacea, % 40 Lolium perenne + % 35 Festuca rubra var. rubra + % 20 Poa pratensis + % 5 Agrostis tenuis,.% 35 Poa pratensis + % 55 Festuca rubra var. commutata + % 10 Agrostis tenuis, % 40 Lolium perenne + % 20 Festuca rubra var. rubra + % 20 Poa pratensis + % 20 Festuca rubra var. commutata, % 30 Lolium perenne + % 60 Festuca rubra var. rubra + % 10 Poa pratensis, % 30 Lolium perenne + % 1 0 Poa pratensis + % 50 Festuca rubra var, commutata ı % 1 0 Akrostiş tenuis kıırışınılaııiHİaıı olumlu sonuçlar alınmıştır. Araçlımın 10-100 g/nr anısında değişen ekim oranlarının tesis aşamasında kuplnıutı lıı/ım Önemli OlçiUk' etkilediğini gtlsici iniştir. Yüksek ekim oranlarında ilk aşamalarda daha sık bir bitki örtüsü olmuştur. Düşük ekim oranlan ilk gözlemlerde dalın nz yeşil ot vcrmiş.dntm seyrek bitki örtüsü oluşturmuştur, tikini işleminden iki ay sonra ekim oranları arasında incelenen karakterler açısından bir farklılık bulunmamıştır.Bununla beraber çim kalitesi değerleri açısından en iyi sonuçlar 40, 50. 60 ve 70 g/m2 ekim oranlarından alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF PROPER SPECIES MIXTURES and SEEDING RATES FOR TURFGRASS ESTABLISHMENT IN VAN PROVINCE ZORER, Şeyda PhD Thesis, Field Crops Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nuray ANDİÇ March 2003, 77 pages This study was conduited to determine proper turfgrass species mixtures and seeding rates for Van conditions in 2001-2002 years. In first experiment, twenty different mixtures of perennial ryegrass (Lolium perenne), creeping red fescue (Festuca rıbra var. rubra), kentucky bluegrass (Poa pratensis), chewing fescue (Festuca rubra var. commutata), selender creeping red fescue (Festuca rubra var. trichophylla), tall fescue (Festuca arundinacea), colonial bentgrass (Agrostis tenuis), creeping bentgrass (Agrostis stolonifera) and sheep's fescue (Festuca ovina) were comparatively tested and in the second experiment, ten seeding rates were compared by using a standard turfgrass mixture (40 % Lolium perenne+ 20 % Poa pratensis + 20 % Festuca rubra var. commutata + 20 % Festuca rubra var. rubra). In both experiment, duration of establishment, plant height, fresh grass yield, plant cover level, colour, turfgrass quality and number of tiller were determined. The mixtures, consisted of perennial ryegrass (Lolium perenne), tall fescue (Festuca arundinacea), creeping red fescue.(Festuca rubra var. rubra), chewing fescue (Festuca rubra var. commutata) and Kentucky bluegrass (Poa pratensis) had the best duration of establishment, plant coverlevel, colour turfgrass quality values. However, mixtures, consisted of creeping bentgrass (Agrostis stolonifera) and colonial bentgrass (Agrostis tenuis) had the worst turfgrass quality and the other values. Also, 40 % Lolium perenne + 20 % Poa pratensis + 40 % Festuca arundinacea, 40 % Lolium perenne + 35 % Festuca rubra var. rubra + 20 % Poa pratensis + 5 % Agrostis tenuis, 35 % Poa pratensis + 55 % Festuca rubra var. commutata + 10 % Agrostis tenuis, 40 % Lolium perenne + 20 % Festuca rubra var. rubra + 20 % Poa pratensis + 20 % Festuca rubra var. commutata, 30 % Lolium perenne + 60 % Festuca rubra var. rubra + 10 % Poa pratensis, 30 % Lolium perenne + 10 % Poa pratensis + 50 % Festuca rubra var. commutata + 10 % Agrostis tenuis, mixtures had good, turfgrass quality values compared to the other mixtures. Seeding rates (10-100 g/m2) affected covering period during duration establishment. Higher seeding rates resulted dense plant cover and lower seedling rates resulted spaure plant cover. During first period of experiment ( two or three months) latter differences among seeding rates ware found none significant, however, medium seeding rates ( 40, 50, 60 and 70 g/m2) had pretty good turfgrass quality.