Funds statement analysis: An empirical study of Turkish firms
Fon tablosu analizi: Türk firmalarında ampirik bir araştırma
  1. Tez No: 13958
  2. Yazar: FİLİZ KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKUT GÖKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fon tablosu, fonlar, nakit, işletme sermayesi, bütün f inansal kaynaklar, likidite, Funds statement, funds, cash, working capital, all- financial-resources, liquidity. -xxx
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu tez, batı ülkelerinde mali yönetim alanındaki etkin rolü çok önceleri kabul edilmiş olan fon tablosu konusunda Türk mesleki literatüründeki boşluğu doldurmak amacıyla yapılan bir araştırmayı yansıtmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde fon tablosu konusunun kuramsal çerçevesi çizilmiştir. Bu maksatla, önce fon tablosunun dayandığı kavramlardaki tarih içindeki gelişmeler anlatılmıştır. Bu yapılırken, son on yılda yaşanan 'nakit' esasına dayalı fon kavramına geçiş olayı özellikle vurgulanmıştır. Daha sonra, iyi ve sakıncalı yanlarıyla başlıca fon kavramları, tablonun hazırlanmasında izlenebilecek farklı yöntemler ve değişik fon tablosu şekilleri, ve tablo hazırlanmasında karşılaşılan bazı teknik sorunlar üzerinde durulmuştur. Son olarak, fon tablosunun çeşitli kullanım yerleri kritik bir biçimde incelenmiştir. Çalışmanın ampirik bölümünde, Türk Özel ve kamu sektörü firmalarının fon tablosu uygulamalarını konu alan ayrıntılı bir araştırmanının sonuçları eleştirisel bir yaklaşımla anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis reflects research work carried out for the purpose of filling a gap in the Turkish professional literature on the topic of funds statement- a statement which has long proven its usefulness for effective financial management in western countries. The study starts off by laying the theoretical framework of the funds statement. First, developments in the concepts on which the funds statement rests are summarized. In doing this, emphasis is given to the shift in the last decade to cash basis in the preparation of funds statement. Major funds concepts, including their advantages and disadvantages, different format alternatives, preparation methods of the statement and some technical problems related with it are also discussed. Lastly, various areas of use of the funds statement are examined in a critical fashion. In the empirical part of the study, the results of an in depth survey of the funds statement practices of Turkish private and public sector firms are given.