Performance analysis of mobile IPv4 with and without route optimization
Mobil internet protokolü versiyon 4'de yönlendirme optimizasyonlu ve optimizasyonsuz performans analizi
- Tez No: 139616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜN TÖRECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Mobil İP, mobil iletişim, yönlendirme optimizasyonu, üçgen yönlendirme. iv, Mobile IP, mobile communication, route optimization, triangle routing. iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz Mobil Internet Protokolü Versiyon 4'de, Yönlendirme Optimizasyonlu ve Optimizasyonsuz Performans Analizi Altay, Serap Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Gülsün Töreci Mayıs 2003, 92 sayfa Mobil cihazların gelişmesiyle birlikte internete telsiz ve mobil erişimin sağlanması önemli ve temel bir ihtiyaç olmuştur. Mobil Internet Protokolü bu ihtiyaçtan dolayı IETF tarafından internette hareketliliği desteklemek için IPv4 temel alınarak geliştirildi. Temel Mobil İP 'de, eğer mobil cihaz bağlı olduğu networkten başka bir networke gittiyse, mobil cihaz gönderilen data paketlerini kablolu ve kablosuz olarak kendi networkundeki yönlendiricisi yoluyla alır. Diğer taraftan mobil cihaz data paketlerini kablolu cihazlara direk olarak gönderir. Bu asimetrik yönlendirme“üçgen yönlendirme”olarak adlandırılır. Bu durum paketlerin taşımasında problemler oluşturmaktadrr. IETF bu problemleri çözmek için“yönlendirme protokolünü”geliştirdi. IPV6 da bu sorunun çözümü için geliştirilmiştir, fakat IPv4 kullanımı daha baskın olduğu için, bu tezde IPv4 üzerinde çalışılmış ve optimizasyonlu ve optimizasyonsuz performance analizi için OMNeT++ programı kullamlrmştrr. Simulasyon sonucunda yapılan çalışmanın doğruluğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Performance Analysis of Mobile IPv4 With and Without Route Optimization Altay, Serap Ms, Department of Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Gülsün Töreci May 2003, 92 pages The support of mobility in the modern communications network is becoming essential and important with the development of mobile devices. Mobile Internet Protocol is built on IPv4. Mobile IP has been proposed by IETF (Internet Engineering Task Force) to support portable IP addresses on Internet. In the basic Mobile IP protocol, datagrams destined for the mobile node are sent from wired or wireless hosts. These datagrams have to travel through the home agent when mobile node is away from home. On the other hand, the datagrams sent from mobile hosts to wired host can be sent directly. This asymmetric routing, called“Triangle Routing”. On the other hand, when the destination node is very close to mobile host, this creates a problem. Solving of the problem“Triangle Routing”is one appealing topic in mobile IP. IETF proposed extension part of the basic mobile IP, called“Route Optimization”to address this problem. IPv4 has already been widely deployed. Moreover, it will most probably dominate the Internet for a long time. Therefore, in this thesis implemented mobile IPv4 with and without route optimization in OMNeT++. Simulations have already been done to justify the modification.