Design and implementation of a search engine supported bookmarking service
Arama motoru ile desteklenmiş bir yer imi servisinin tasarımı ve gerçekleştirimi
  1. Tez No: 139615
  2. Yazar: MUSTAFA HADİ DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA B. GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: WWW, yer imleri, yer imi yönetimi, yer imi paylaşımı, yer imi protokolü, yer imi istemcisi, arama motoru, kişiselleştirilmiş arama, yer bağımsız erişim, grup tabanlı bilgi geri getirimi. iv, WWW, bookmarks, bookmark management, bookmark sharing, book mark protocol, bookmark agent, search engine, personalized search, roaming ac cess, collaborative information retrieval. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
oz ARAMA MOTORU İLE DESTEKLENMİŞ BİR YER İMİ SERVİSİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ Dilek, Mustafa Hadi Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ziya B. Güvenç Mayıs 2003, 47 sayfa Yer imleri, Web kullanıcılarının ziyaret ettikleri Web sayfalarına daha sonra tekrar erişmek için kullandıkları araçlardır. Ancak şu ana kadarki yer imi yönetimi yaklaşımları, yer imlerinin sunabileceği bilgiye hızlı erişim başta olmak üzere pekçok imkanın etkin bir şekilde kullanılması konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada Web kullanıcılarının, yer imlerine her yerden ve her tarayıcıdan kolayca erişebileceği bir sistem geliştirilerek denenmiştir. Sistem, merkezi sunucu ve buna bağlı görsel yönden zenginleştirilmiş yer imi istemcilerinden oluşmaktadir. Ayrıca sunucu tarafında bir arama motoru bileşeni bulunan bu sistemde, kul lanıcılara ait yer imleri belirli aralıklarla taranıp indekslenebilmektedir. Yer imlerinin klasik kullanımına yeni bir bakış açısı getiren bu çalışma ile yer imleri, paylaşılabilen kişisel arama yardımcıları haline dönüşmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A SEARCH ENGINE SUPPORTED BOOKMARKING SERVICE Dilek, Mustafa Hadi MSc, Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ziya B. Güvenç May 2003, 47 pages The bookmarks are the tools used by the Web users for revisiting the Web pages that they have visited before. But, the bookmak management approaches are not sufficient yet to use efficiently most of the facilities offered by the bookmarks, especially fast access to information. In this work, & system that the Web users can easily access to their bookmarks from anywhere and any browser has been developed and implemented. This system includes a centralized server and visually rich bookmark agents which join to this server. This system has also a search engine component at the server side. So, the bookmarks of the users can be crawled and indexed regularly. This is a new approach for the classical usage of bookmarks, and with this work the bookmarks turns to shareable personal search assistants.