Çok katlı çelik yapıların deprem analizi
Earthquake analysis of multi story steel structures
  1. Tez No: 139631
  2. Yazar: METİN KANCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Multi storey stell structures, dynamic analysis, strengthened systems, erthquake effects, concentrically braced frame systems, eccentricially braced frame systems. XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Bu çalışmada çok katlı çelik yapıların deprem durumunda dinamik tepkileri incelenmektedir. Aym kat planlarına sahip üç boyutlu sekiz sistem ele alınmıştır. Bu sistemlerin her birinde farklı düşey kuşaklama elemanları kullanılmıştır. Sistemlerde üç boyutlu dinamik analiz yapılmıştır. Sekiz sistem kendi aralarında Dışmerkez Kuşaklanmış Çerçeve ( DKÇ ) ve Merkezi Kuşaklanmış Çerçeve ( MKÇ ) sistemler olarak iki grup altında incelenmişlerdir. Deprem kuvveti etkisinde taşıyıcı sistemlerin seçimine etki eden faktörler ele alınmış ve çok katlı çelik yapılardaki döşeme sistemleri, kirişler, kolonlar, birleşimler, yangından korunma, rüzgar yükü, deprem hareketi konulan incelenmiştir. Sistemlerin çözümünde SAP2000 yapı analizi programı; dinamik yöntem olarak spektral analiz ( mod birleştirme yöntemi ) kullanılmıştır. Dinamik analizde beş modun dikkate alınması yeterli katılımı sağlamıştır. Örneklerin lineer-elastik koşullarda ve aym azalım ilişkileri varsayımı altında dinamik tepkileri ( taban kesme kuvvetleri ) karşılaştırılmış; dışmerkez kuşaklamanın daha düşük tepki verdiği görülmüştür. Anahtar kelimelenÇok katlı çelik yapılar, dinamik analiz, kuşaklı çerçeveli çelik sistemler, deprem etkileri, merkezi kuşaklı sistemler, dışmerkez kuşaklı sistemler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In present study, the dynamic behavior of same choosen multi-story buildings have been studied. Eight systems of similary deck plan have been considered. Different vertical bracing members have been used in each of these systems. Three dimensional dynamic analysis has been performed. Eccentric and concentric bracing cases have been comparatively investigated. Affecting paremeters in desing the structural systems and systems components like deck type, beams, coulumns, joints and fire strength, have also been studied under lateral loads due to the wind pressues and earthquake effects. The SAP2000 structural analysis program and spectral analysis procedure have been used. Considering the first five modes has provoided enough participation. According to the provoided dynamic magnitudes of base shear forces some comments are made on advantages of eccentrically braced systems.