Bir LPG/doğal gaz ısı kaynaklı ısıtma sisteminin ısı pompası sistemine dönüşümünün teknik ve ekonomik yönden incelenmesi
Technical and economical evaluation of conversion of a system using natural gas or LPG to a heat pump system
- Tez No: 139632
- Danışmanlar: PROF. DR. ESEN BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Isı pompası, toprak kaynaklı ısı pompası, ısı yalıtım vııı, Heat pump IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Dünya' da ihtiyaç duyulan ısı enerjisi miktarı her geçen gün artmaktadır. Isı enerjisi farklı proseslerle üretilebilmektedir; ancak ısı üretiminin maliyeti yüksektir ve proses esnasında açığa çıkanlar çevreye zarar vermektedir. Ucuz ve doğaya zarar vermeyecek şekilde ısı eldesi arayışının sonuçlarından biri, ısı pompasıdır. Isı pompası, ısı kaynağı olarak toprak, su ya da hava gibi doğal kaynaklarda bulunan düşük sıcaklıkta ısıyı alır ve az miktarda elektrik enerjisi kullanarak, daha yüksek sıcaklıkta ısı elde etmek üzere değerlendirir. Bu çalışmada, İstanbul'da bulunan bir binanın toprak kaynaklı ısı pompası kullanılarak ısıtılması durumuyla doğal gaz ya da LPG ile ısıtılması durumları, yatırım ve işletme maliyetleri açısından karşılaştırılmıştır. Bunun için, binanın yıllık enerji ihtiyacım belirlemek amacıyla ısı yaktım projesi hazırlama esasları dikkate alınmış, yapılan ısı hesaplamalarında elde edilen değerler her üç sistem için yapılan ekonomik analizde kullanılmış ve çıkan sonuçlar grafiksel olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The amount of heat required on the world is increasing day by day. Heat energy can be produced by different processes. However, the production of heat is expensive and the process outputs are harmfull to environment. One of the results of seeking for cheap and harmless production of heat is the heat pump system. Heat pump uses the heat of soil, water or air as a heat source and by consuming a little amount of electrical energy it takes the low - level heat at low temperature to pump it as high- level heat at a higher temperature. In this study, heating of a specific house in Istanbul by burning natural gas or LPG or by a heat pump system has been compared in terms of capital investment and operation costs. In order to determine the energy need per year for the house, the heat demand values have been calculated; the values obtained have been used in the economical analysis done for all three systems, and the results have been shown graphically.