Yeni bir üretim sisteminin işletmeye alınmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solution suggestions at the implemetion of a new production system
  1. Tez No: 139638
  2. Yazar: ERCAN SASA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim sistemleri, stratejik yaklaşım, hazır giyim sanayi, sistem analizi ve tasanmijSistem Kurma xıı, Production systems, strategic approach, apparel industry, systems analysis and design, systems implementation. Xlll
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
ÖZET Küreselleşmenin egemenliğini hergün biraz daha arttırdığı günümüz dünyasında, Türk Tekstil ve Hazır Giyim sektörünün içerisinde bulunduğu durum, bu egemenliğin meydana getirdiği sonuçlara dair en önde gelen örnek olay çalışması halini almıştır. Bir taraftan ülkemizin toplam ihracatının % 30'luk kısmını gerçekleştiren sektör, diğer taraftan AB ülkelerinin ikinci büyük tedarikçisi konumundadır. Bununla beraber, son 20 yılda ihracat ve istihdam açığının kapanmasında önemli yer tutan tekstil ve hazır giyim üreticileri; günümüzde artan global ekonomik istikrarsızlığa ek olarak 2005 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne tam üye olacak AB'nin 1 numaralı hazır giyim tedarikçisi Çin H.C ve diğer gelişen Doğu Avrupa ülkelerinin yatırımlarıyla ortaya çıkan sert bir rekabetle karşı karşıya kalmaktadır. Bu çalışmada, stratejik yönetim ilkeleri çerçevesinde, sistem analizi ve tasarım tekniklerinin bir sentezinin kullanılmasıyla,orta ölçekli bir hazır giyim ihracatçısının üretim sisteminin bu yeni rekabet ortamına göre yeniden tasarım süreci ve karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri sunulması amaçlanmaktadır. Çalışma sunulurken sistem yaklaşımı ve üretim sistemlerine dair tarihsel gelişime yer verilmiş ve bir üretim organizasyonunun sistem analizinde pratik olarak kullanılabilecek“Toplam Üretim Çözümleri”yaklaşımı anlatılmıştır.“Toplam Üretim Çözümleri”yaklaşımının örnek organizasyona uygulanmasında iç çevre analizlerini oluşturmak amacıyla çeşitli test ve anketler uygulanmış,dış çevre analizlerinde ise Devlet Planlama Teşkilatı'nm hazırlamış olduğu 8.Beş Yıllık Kalkınma Planı Tekstil ve Hazır Giyim Komisyonu raporu baz alınmıştır. Bu veriler ışığında yeni sistemin tasarım unsurları ortaya konmuş ve bu unsurlara göre vizyon,misyon ve geliştirme stratejileri belirlenmiştir. Ortaya çıkan yeni sistem hazır giyim tedarikçisi bir üreticiden, müşterilerine toplam hazır giyim çözümleri sunan bir çözüm ortağına,moda ve marka üreten bir organizasyona dönüşümü önermektedir. Bu sistemin uygulanmasında karşılaşılacak adaptasyon problemlerinin çözümündeki basan tasarım aşamasınadaki stratejik değerlendirmelerin hassasiyeti, eğitim ve iletişim kaynaklan ile yeni vizyonun organizasyonun geneline yayılmasındaki performans ve liderlik kalitesinde yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Position of the Turkish Textile and Apparel Industry in today's world at which globalisation influences day by day, becomes foremost case study as a result of this influence. The industry comes in second at the EU apparel market, on the other hand carries out 30% of the countries export. However the industry which plays a big role at the meeting the deficit of employment and export for 20 years, faces a strong competition by economic unsteadiness and the investments of developing eastern countries and China who is the leader of the EU market in these days and who will be free to trade without quatas by being a member of World Trade Organization at 2005. In this study, it is aimed to present the re-design process of a middle sized apparel manufacturers' production system suitable to this new competitive environment by using synthesis of system analysis and design tools in strategic approach paradigm and solution suggestions for implementation problems. The presentation includes historical development of the production systems and systems approach and“Total Manufacturing Solutions”which is useful for system analysis of a production organization. At the implementation of the“Total Manufacturing Solutions”approach; different tests and surveys made in order to built the inner environment analysis, and outer enviroment analysis are based on 8. five- Year-Development Plan Textile and Apparel Industry Report prepared by State Plannig Organization. New system's design units are brought up and vision,mission and improvement strategies are determined by using these datas and knowledge. New emerging system suggests transfromation from an apparel manufacturing provider to an solution partner which offers total apparel solutions and to an organization which determines fashion and produces a brand. Success at solving the implementation problems depends on sharpness of strategic review at design stage, training and communication sources, performance of spreading the new vision over the organization and the leadership quality.