Kurumsal kaynak planlaması yazılım paketlerini kullanan işletmelerin memnuniyetlerini ölçmeye yönelik bir model tasarımı
A model design to measure the satisfaction level of organizations that use enterprise resource planning software packages
- Tez No: 139639
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ÖNÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal kaynak planlaması, ERP kurulum süreci, anket, kritik basan faktörleri ıx, Enterprise resource planning, ERP implementation process, survey, critical success factors x
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Kurumsal kaynak planlaması (ERP) anlayışına göre organizasyon bütünsel bir sistem olarak kabul edilmektedir. ERP sistemlerinin kurulumu, temelde, yalnızca teknik analizin yeterli olduğu teknolojiye yönelimli gelişmelerden farklı olarak, sosyo-teknik bir yaklaşım gerektirmektedir. Bunun sebebi, stratejik seviyede makro bir kurulum ve operasyonel seviyede ise mikro bir kurulum içeren ERP kurulum sürecinin davranışsal strateji ve faaliyetlere dayanmasıdır. Organizasyon çapında kurulum sürecinin anlaşılması, organizasyonu beklenmeyen kötü sürprizlerden korumakla birlikte dinamik bir değişim yönetimi uygulaması sağlamaktadır. Etkin bir entegrasyon sağlamak için gereksinimler ayrıntılı olarak analiz edilmeli ve kurulum sürecinin her adımı açıkça tanımlanmalıdır. Bu çalışmada İstanbul' da ERP sistemini kullanan işletmelerin, bu sistemlerden memnun kalma dereceleri araştırılarak analiz edilmiştir. Bu sebeple bir anket hazırlanmış ve en azından 6 ay önce ERP kurulumunu gerçekleştirmiş olan işletmelere gönderilmiştir. Ayrıca yine bu çalışmada başarılı bir kurulum için gerekli olan faktörler araştırılmıştır. Anket sonuçlan, ERP sistemini kullanan işletmelerin bu sistemlerden memnun kaldığını göstermektedir. Bununla birlikte bir ERP kurulumunun başarısını arttırmak için detaylı bir sistem analizinin yapılması, görev ve süreçlerin açıkça tanımlanması, proje hedeflerinin tutarlılığı, verilerin doğruluğu, etkin bir proje takımının varlığı, proje yönetimi ve üst yönetimin desteği gibi faktörlerin vazgeçilmez olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Since the enterprise is considered as a whole in the Enterprise Resource Planning (ERP) concept, unlike technology-driven innovations, which require only basic technical analysis, the implementation of ERP systems require a socio-technical approach. This is because an ERP implementation process relies on behavioral strategies and actions. This system implementation involves a macro-implementation at the strategic level and a micro- implementation at the operational level. Understanding this implementation process through out the whole enterprise will prevent the organization from unpleasant surprises and will provide a guidance in applying the dynamic change management. In order to create an appropriate and efficient integration, all the organization requirements should be analyzed in detail and each implementation step should be clearly defined. This study aims to explore and analyze the satisfaction levels of ERP systems users among organizations facilitating in Istanbul. Therefore, a survey has been designed and distributed the organizations that have implemented their ERP systems at least 6 months prior. Further, this study aims to analyze the factors that are required for a successful implementation process. According to the findings, the study claims that the ERP systems organizations are satisfied with their existing systems. The research also indicates that, a thorough systems analysis, clear definition of the responsibilities and processes, realistic and consistent project goal definitions, accurate and sufficient data, efficient project team existence, effective project management, and the support of the upper management are crucial factors in increasing the success of an ERP implementation.