Kartlı ödeme sistemlerinde bilgi yönetimi
Information management in payment systems with cards
  1. Tez No: 139641
  2. Yazar: TARIK SİNAN ONAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, bilgi yönetimi, yararlı bilgi, kartlı ödeme sistemleri, veri evreni, üye işyeri, kredi kartı, sql sorgulan xı, Information, information management, knowledge, payment systems, data universe, merchant, credit card, sql queries xn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET 20. yüzyıl ile başlayan bilgi hareketi, Bilgi Çağı olarak da isimlendirilen 21. yüzyıl ile daha da olgunlaşmıştır. Değişim rüzgarlarım arkasına alan bu dönem ile hızla değerini kaybeden bilgilerin yerine sürekli yeni bilgilerin eklenmesi kaçınılmaz olmuştur. Gerek sosyal gerekse profesyonel hayatı kapsayan bu karşı konulamaz değişimi yakalamak, günümüz işletmelerinin başarılı olmalarım ve hayatta kalmalarım sağlayan en önemli etken konumundadır. Çünkü yıllar önce Nietzche'nin söylediği gibi“Derisini değiştirmeyen yılan ölecektir.”Değişimin getirdiği bu bilgi sirkülasyonun yönetilmesi için öncelikle bilgi, bilgi yönetimi, yönetim bilişim sistemleri ve kurumsal yararlı bilgi kavramlarının organizasyon içinde özümsenmesi, sindirilmesini gerekir. Tezde bilgi,bilgi yönetimi,yönetim bilgi sistemi, yararlı bilgi yönetimi kavramları etraflıca işlenmiş, bu kavramların özümsenmesiyle ortaya çıkan hizmet odaklı bir işletme bünyesindeki yeni bir bilgi yönetimi modeli önerilmiş, model detaylı anlatılmış, gerçek hayatta model çalıştırılmış ve çıktıları sunulmuştur. Son olarak tez çalışması çerçevesinde içinde elde edilen bilgi ve tecrübeler, sonuç kısmında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The information action,which has been clearly observed since 20th century, has ripened more and more in the 21th century that is also called as“Information Era”. With the help of winds of change, the ongoing process of replacing old information with the new one is irressitable. In order to catch this irresistable change in the social and professional life, is the most important factor to survive and to be successful for today's professional organizations. Because, as Nietzche stated a long time ago,“The snake that doesn't change its skin will die.”In order to manage this information circulation, it is necessary that the related organization must comprehend the concepts of information, information management, management information systems and corporate useful information. In this thesis, the concepts of information, information management, management information systems and corporate useful information are studied in details, a new model is suggested for a service oriented organization's information management system, the new model is explained, the model is run and the outputs are shown. Finally, the information and experience gained from this study is appreciated in the last section.