Tedarik zinciri yönetiminde dağıtım faaliyetlerinin optimize edilmesine yönelik bir model tasarımı
A Model design to optimize distrubution activity in supply chain management
- Tez No: 139640
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Supply chain management, distribution management, vehicle routing x
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Özet Bir tedarik zinciri malzemelerin tedarik edilmesi, bu malzemelerin ara ürünlere yada nihai ürünler dönüştürülmesi ve bu nihai ürünlerin müşterilere dağıtılmasını sağlayan fabrikalar ve dağıtım seçenekleri şebekesidir. Zincirin yapısı endüstriden endüstriye ve firmadan firmaya değişse de hem hizmet hem de üretim organizasyonlarında kullanılmaktadır. Dağıtım faaliyeti tedarik zincirinin başlangıcından müşteriye kadar ürünlerin hareketini sağlamaktadır. Ürünler çok nadir olarak aynı yerde üretildikleri ve tüketildiklerinden dolayı dağıtım faaliyeti tedarik zinciri içersinde anahtar bir rol oynamaktadır. Dağıtım tedarik zinciri içersindeki önemli bir maliyet unsurudur. Bu çalışmada tedarik zinciri operasyonlarında merkezi bir rol oynayan dağıtım hizmetlerinden bahsettik ve bir firmada dağıtım faaliyetlerini optimize etmeye çalıştık. Birinci bölümde tedarik zinciri yönetimine giriş yaptık. İkinci bölümde tedarik zinciri kavramından ve literatüründen bahsettik. Üçüncü bölümde dağıtım yönetimi ve bütünleşik dağıtım yönetimi kavramını açıkladık. Dördüncü bölümde tedarik zinciri yönetiminde alman önemli dağıtım kararlarından, tedarik zincirinde dağıtım yönetiminin pozisyonundan ve araç rotalamadan bahsettik. Beşinci bölümde bir firmada dağıtım faaliyetlerini optimize etmek için tam sayılı doğrusal programlama modelini kurduk. Anahtar Kelimeler : Tedarik zinciri yönetimi, dağıtım yönetimi, araç rotalama ıx
Özet (Çeviri)
Abstract A supply chain is a network of facilities and distribution options that performs the functions of procurement of materials, transformation of these materials into intermediate and finished products, and the distribution of these finished products to customers. Supply chains exist in both service and manufacturing organizations, although the complexity of the chain may vary greatly from industry to industry and firm to firm. Distribution refers to the movement of product from the beginning of a supply chain to the customer's hands. Distribution plays a key role in every supply chain because product are rarely produced and consumed in the same location. Distribution is a significant component of the cost most supply chain incur. In this study we discussed distribution services play a central role in supply chain operation and optimized distribution activities in a company. In first chapter we introduced supply chain management. In the second chapter, we defined supply chain concept and literature. In the third chapter, we explained distribution management and integrated distribution management concepts. In the fourth chapter, we explained major transportation decision areas and position transportation management within overall supply chain environment and vehicle routing problem. In the last chapter, we made an integer linear programming model to optimize distribution activities in a company.