Dönüşümler ve uygulamaları
Conversions and their applications
- Tez No: 139644
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH PEKTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: dönüşüm, koordinat dönüşümü, en küçük kareler dengelemesi, datum, koordinat referans sistemleri. vıı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu çalışmada, haritacılıkta kullanılan temel koordinat dönüşümlerinin teorik altyapısı sunulmuş ve bunları gerçekleştiren bir uygulama programı geliştirilmiştir. İlk olarak; jeodezide nirengi ağlarının birbirine dönüştürülmesi gibi, fotogrametride ise fotoğraf, kolon ve blok koordinatlarının arazi sistemine dönüştürülmesi gibi uygulamalarda sıkça karşılaşılan ve ihtiyaç duyulan düzlem ve uzayda dik koordinat sistem dönüşümleri incelenmiş ve programlanmıştır. Koordinat dönüşümleri; iki ayrı koordinat sistemindeki nokta kümelerinin, bir sistemdeki koordinatlarının diğer sisteme dönüştürülmesi işlemidir. Bu işlem, 'dönüşüm formülleri' adı verilen, geometrik anlamları farklı çeşitli formüllerle yapılabilir. Dönüşüm formüllerinde yer alan dönüşüm parametreleri, her iki sistemde koordinatları bilinen ortak noktalardan hareketle ve genellikle En Küçük Kareler yöntemi ile bulunur ve bir sistemdeki koordinatlar diğer sisteme dönüştürülür. Bu çalışmada sıklıkla karşılaşılan bu durumlar için dönüşüm modelleri açıklanmaktadır. Eldeki mevcut veriler ve dönüştürülecek koordinat sistemleri göz önünde bulundurularak, söz konusu modellerden probleme en uygun olanı seçilebilir. Daha sonra ise sadece haritacılıkta değil jeodezik koordinatların söz konusu olduğu her alanda ihtiyaç duyulan, koordinat referans sistemleri ve datum dönüşümleri incelenmiş ve programlanmıştır. Koordinat referans sistemleri arasındaki dönüşümler (coğrafi koordinatlardan kartezyen koordinatlarına veya Tansverse Mercator grid koordinatlarına dönüşüm gibi), koordinat değerlerini ve datumu değiştirmeden bir sistemden diğerine dönüştürme işlemidir. Diğer taraftan, datum dönüşümü ise bir lokal ya da global datumda yer alan bir noktanın koordinat değerlerinin diğer bir datuma dönüştürülmesi işlemidir. Sonuç olarak, farklı koordinat referans sistemleri ve datumlar arasındaki dönüşüm hesaplamaları, bu çalışmada geliştirilen uygulama programı kullanılarak birkaç aşamada gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the theoretical infrastructure of basic coordinate conversion and transformation methods used in mapping is presented and a software tool to implement these methods is developed. Firstly; the cartesian coordinate system transformations in plane and space needed in the applications like triangulation networks conversion in geodesy and conversion of image, column and block coordinates to ground coordinate in photo grammetry is studied and a software tool is developed to perform these conversion calculations. Coordinate conversion is the process of converting coordinates of point heaps from one coordinate system to another. This task can be accomplished by employing various formulas that have different geometrical meanings. These formulas are named as 'Conversion Formulas'. The parameters of the conversion formulas are calculated by considering point heaps that have known coordinates in both coordinate systems and this process is generally accomplished by employing Least Square method. In this study, the conversion models for frequently encountered cases are explained. Problem specific conversion model and solution can be selected among these models, by taking available data and coordinate systems into consideration. Later, the conversions of coordinate reference systems and datum transformations that are needed not only in mapping but also in every field that geodetic coordinates are in question, is explained and the software tool developed to perform these calculations is introduced. The conversion between coordinate reference systems is the process of converting from one coordinate system to another without changing the coordinate values and the datum, like conversion from geodetic coordinates to Cartesian coordinates or to Transverse Mercator grid coordinates. On the other hand, datum transformation is the process of converting the coordinate values of a point in a local or global datum to another datum. As a result, any transformation calculation between different coordinate systems and datum can be achieved in a few steps by using the software tool developed in this study. Keywords : conversion, coordinate conversion, least squares triangulation, datum, coordinate reference systems. vin