İnternet tabanlı Yıldız Teknik Üniversitesi bilgi sistemi
Web based Yıldız Technical University information system
  1. Tez No: 139645
  2. Yazar: CEM ERASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ALKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Internet based geographical systems, Campus information system, Decision support systems. x
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yıldız Teknik Üniversitesi üç kampusu 18000 öğrencisi 1500'ün üzerinde çalışanı ve bu kadar kişinin işlemlerini gerçekleştirdiği 38 binası ile büyük bir komplekstir. Üniversitenin eğitim görevi ve kaynaklan göz önüne alındığında zaten az olan kaynakların mümkün olduğunca etkili kullanımı önem kazanmaktadır. Bu tezde coğrafi bilgi sistemleri ortamında bir kampus bilgi sisteminin oluşturulması hedeflenmiştir. Okul içerisinde mevcut bulunan otomasyon sistemleri coğrafi nesneler ile ilişkilendirilerek sisteme katılmıştır. Oluşturulan sistemin mümkün olduğunca fazla kişi tarafından kullanılmasını sağlamak için sistemin internet tabanlı olmasına karar verilmiştir. Coğrafi Bilgi Sisteminin oluşturulmasında ESRİ firmasının ARCGIS program ailesinden yararlanılmıştır. Değişik sözel veri tabanlarının bilgi sistemine katılmasında ve verilerin veritabamnda tutulmasında Microsoft SQL Server 2000 ile birlikte ARCSDE programı, verilerin internet üzerinden sunumunda ise ARCIMS programı kullanılmıştır. Bilgisayar destekli çizim ve düzenleme işlemleri Microstation V8 programında, hava görüntülerinin rektifikasyonu ise Microstation Descartes programında yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin tanımı, veri tipleri ve sistem oluşturma aşamaları anlatılmıştır. İkinci bölümde ise internet tabanlı coğrafi bilgi sistemlerinin temel sistem yapılan, bu tip sistemler kurulurken kullanılan yazılım dillleri ve yöntemler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde kampus bilgi sistemleri, bu tip sistemlerin yararlan ve dünyada yapılan örnekler incelenmiştir. Uygulamanın anlatıldığı dördüncü bölümde ise uygulama coğrafi bilgi sisteminin oluşturulması ve internet üzerinde sunulması olarak iki bölümde incelenmiştir. Coğrafi bilgi sisteminin oluşturulması bölümünde izlenilen yöntemler kullanılan veriler ve sistemin yapısı anlatılırken internet üzerinde sunum bölümünde internet üzerindeki sistemin yapısı ve internet üzerinde geliştirilen uygulamara yer verilmiştir. Bu çalışmanın sonuncu olarak okul içerisinde mevcut bulunan otomasyon sistemleri coğrafi nesneler ile ilişkilendirilerek okul kaynaklannm yönetim tarafından en iyi seviyede kullanımını sağlayabilecek, okula yabancı olanlarında okulun ve içindeki birimlerin konumsal bilgilerini edinebilecekleri bir araç üretilmiştir. Anahtar Kelimeler : Internet tabanlı coğrafî bilgi sistemleri, Kampus bilgi sistemi, Karar destek sistemleri ıx
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Yildiz Technical University is a big complex consisted of three compuses, 38 buildings, more than 1500 personel and 18000 students. Considering the education misson and resources which is already low, effective usage of this resources gains more importance. The aim of this study is to build a campus information system on a Web Based GIS system. Existing non-spatial information systems are linked to geographical objects. The system is designed base on internet to obtain maximum usage. ESRİ ARCGIS program family is used at building the geographical information system. Microsoft SQL server 2000 with ARCSDE 8.2 is used for managing databases and connection with other non-spatial databases. ARCIMS program is used for presentation of the geographical information system on the internet. Microstation V8 program is used for computer aided design and edit operations. For the rectification of aerial photographs Microstation Descartes program is used. At the first chapter of this study definition of GIS, data types used in GIS and steps for building GIS are explained Second chapter focuses on internet based GIS applications. The basic system structures, programing and scripting languages used in internet based GIS applications are explained in this chapter. At the third chapter campus information systems, benefits of this systems to the campus community and information about smilar projects done on other universites is given. The fourth chapter is about the process and divided in two parts, building of GIS and serving the GIS on internet. Steps followed on building the system, data and data sources, system structure is told in the building of GIS part. The applications developed on internet and internet server structure is told in the serving GIS on internet part. As a result of this study existing information systems are related to the spatial objects. A group of tools for management purposes and information is built.